Лековит извор до Вакарел е каптиран през 1930г след съновидение на пророчица

Най-красиво каптирания извор, който съм виждала досега е скрит в букова горичка. Никога не можеш да го откриеш, ако някой не ти каже за него или те заведе до там. Историята му е неразривно свързана с параклис „Света Троица“, намиращ се на около 4км от Вакарел.

Историята на параклис „Света Троица“

Малкият параклис се намира в дясно, почти веднага след отбивката за махалите Богдановци и Ръжана. Следващата отбивка е за село Бузяковци. Вижда се веднага и изглежда почти нов. Това е така защото последно през 1994 жители на близката махала Мечковци го обновяват изцяло. Преди това е възстановяван през 1978г.

Каква е неговата история? Параклисът е построен през 1930г заради съновидение на местната пророчица и лечителка баба Дафина от махалата Мечковци, тогава все още село.

Вътре е пълно с икони, донесени от хората най-вероятно. В стената на параклиса е вграден стар кръст.

Същата тази баба Дафина след съновидението си е дала указания и къде да се каптира лековитият извор-аязмо.

Аязмото

Изворчето е в буковата гора зад параклиса – в ляво. Нама табела, тръгва се по пътеката, в по-ниската част има стълби и парапети.

В гъстата гора през летните жеги е доста по-прохладно. Аязмото е в най – ниската част, там където е дерето, което в този сезон е пресъхнало.

Веднага се вижда колко много труд и усилия са положени за да бъде направено да е красиво.

В интерес на истината когато дойдох тука търсех чешма – тук чучур, там чучур за да го снимам – няма. Ами да – то било извор. След това научих историята му. Интересното е, че отоворът към каптажа зад вратичката се оказа във формата на сърце.

Отгоре има плоча с кръгла форма- прилича на огромна монета с лика на Христос. На нея пише “ Ако поискате нещо в мое име, аз ще го направя“. Под плочата може би има отвор, но не я местихме. Вода се налива с канчето, окачено отстрани.

Както на повечето места с лековити кладенци и тук е хубаво да си измиеш очите и даже цялото лице с водата – за здраве. А водата помага срещу болести само на силно вярващите.

Чудно място, изпълнено с много хубава енергия.

Източници: http://vakarel.eu/main_bg/16313_paraklis_sv_troica.html

Текст и снимки: Катрин Найденова

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights