Château de Chenonceau (Шенонсо)- „дамският“ замък в долината на Лоара

     Най-красивият от замъците в долината на Лоара, Château de Chenonceau (шато Шенонсо) носи женствения отпечатък на всяка от неговите собственички от построяването му през 1513 год.  до сега.

    История на Château de Chenonceau

Наричат го „дамският“ замък, защото по желание на съдбата той е строен, надстрояван, декориран, стопанисван, реставриран, но и обожаван основно от дами.

Катрин Боайе

Първата му собственичка е съименничка – Катрин Боайе, съпруга на Томас Боайе – финансист и събирач на данъци по времето на крал Франсоа I. Тогава е построено основното крило на замъка на мястото на стара мелница в  имението.

     След смъртта на Томас Боайе и изчезването на съпругата му Катрин две години по-късно, крал Франсоа I разкрива големи финансови злоупотреби и конфискува замъка от сина им Антоан Боайе. Така замъкът Шеноносо става царско жилище. През своето съществуване е видял  визити на много крале и техните приближени, отсядали задълго тук и написали неговата история. На входа му посрещат два сфинска.

 

   Диян дьо Поатие  

Следващата владелка на замъка, оставила ярък отпечатък върху него е Диян дьо Поатие – фаворитката на  Анри II.  Хубавицата, омаяла краля е херцогиня на Валентино и млада вдовица на стария маршал Брезе. Тя обожавала Шенонсо и определено го предпочела пред Château de Cheverny Тя възлага на архитекта Филибер Делорм задачата за изграждане на мост, свързващ замъка с лявата страна на имението, за създаването на нови градини.

Градината на Диан дьо Поатие

   Катерина Медичи

След ранната смърт на Анри II на турнир в Париж, любовницата е изгонена от законната му съпруга – другата адашка Катерина Медичи. Тя се настанява в замъка Шенонсо и се заема със задачата да премахне всякакви следи от предишната му обитателка. Странното е, че не го е направила чрез разрушаване на построеното, а напротив – с голям размах, много творчество, надграждане и надскачане на създаденото.

     Така се появява двуетажната галерия над моста, от която  освен че се разкрива прекрасна гледка към р. Шер, вътре са изложени прекрасни експонати.

Вътрешна украса

Изобщо в целия замък си личи женската ръка – всичко е елегантно и много красиво – обзавеждане, драперии, шкафове с изключителна дърворезба, камини и какво ли още не. Това е замъкът с най-красивите букети, поставени в изящни вази и допълващи неповторимата му красота.

 

     В двата края на галерията има две приблизително еднакви камини, но с различни гербове.

 

    Градината на Катерина Медичи 

Катерина Медичи прави също и своя градина,  конкурираща градината на Диан дьо Поатие – много по-голяма и по-красива.

Градината на Катерина Медичи

Градината на Катерина Медичи

Градината на Катерина Медичи

Градината на Катерина Медичи

     Замъкът е заобиколен с огромен парк с вековни дървета, красиви алеи и дори зелен лабиринт, макар и не много голям и в който няма опастност да се загубиш.

                

Другите жени в Château de Chenonceau

И други жени са обитавали „Дамския замък“.                                                                                                                                       Луиза Лотарингска, младата  вдовица, на един от синовете на Медичи – Анри III, която скърби дълги години за него, прекарвайки дните си в декорирана в черно стая, с черно легло и разпятия по стените – подтискаща, тъмна стая, която и днес може да се види в двореца. Мадам Дюпен живее тук по-късно –  жената, която го спасява от френската революция. И от 1864год,  собственичката мадам Пелоуз, за която реставрацията на замъка е основана цел в живота и.

    Усилията на всичките дами са си стрували. Те са направили  Château de Chenonceau на река Шер, най-красивият и уникален замък в долината на Лоара.  

Източници: https://en.wikipedia.org/wiki/Chateau_de Chenonceau

Текст и снимки: К. Найденова


 

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights