Чешмите и дяволите на Чуриловски манастир

На това място има чешми, но дяволите направо изобилстват. Продължавам разказаното за село Гега с разглеждането на Чуриловски манастир. Това място се намира в най-югозападния край на България. Планината Огражден в по-голямата си част е в Северна Македония, тук сме на 7-8 км. от границата.

Последните два километра преди манастира са най-трудните за преминаване – от с. Гега продължава тесен коларски път, доста стръмен, но пък всяка гледка, която се изпречва пред очите ни си заслужава усилията.

Планината Огражден

Самият манастир е кацнал на един хълм сред по-високите баири наоколо .

История на Чуриловски манастир

Манастирът е изграден на мястото на по-стар храм през XIV век. Възобновен е през 1848г. първоначално само като килийно училище. Впоследствие са изградени църквата – 1858год., камбанирията – 1890г. и другите сгради. Известен е още с името Гегински или Игуменски, но най-фрапиращото му име е Манастирът с дяволите или Дяволският манастир. Странно име за света обител ще попитате, но всичко ще напиша подред.

Манастирските чешми

Почти няма манастир без чешма, а тук са две – първата е пред входа, под голямо дърво – стара бетонна, но обновена, прясно белосана. Две пейки отстрани показват, че е и място за отдих, когато дойдеш уморен от пътя или преди да поемеш обратно към дома.

Стара чешма под дърво пред Чуриловския манастир и пейки за почивка
Старата чешма пред манастира

Баш чешма на Чуриловския манастир е още в началото на двора и в нея няма нищо дяволско.

Обновената каменна чешма вътре в двора на Чуриловския манастир

Със сигурност е изграждана доста по-късно от сградите, а обновяването, което тече в момента в манастира е засегнало и нея, защото изглежда като нова. За първи път виждам чешма със снимка на хора. По дрехите не изглежда да са наши съвременици. Имената им са:

Снимката на благодетите на Чуриловския манастир, дали средства за чешмата

Под снимката пише “ Светена вода 1966г.“ , затова предполагам, че това са хората дали средства за изграждането на първоначалната чешма през тази година.

https://e-vestnik.bg/imgs/manastir_gega/Churilovo_monastery13w.jpg

Открих снимка на чешмата в предишния и вид в една статия от 2010г. Промяната е очевидна и то към по-добро и най-важното е, че дарителите при реставрацията не са забравени. Вижда се, че при изграждането през 1966 г. чучурите са били три броя, вероятно за всеки от мъжете на снимката. Сега е оставен само един, което по мое мнение, разваля първоначалния замисъл.

И на гърба на чешмата, както и от предната и страна е изобразен кръст.

Гледка към кръста от задната част на чешмата и към сградата на килийното училище на Чуриловския манастир

Тъй като няма друго интересно покрай чешмите, продължаваме разглеждането на манастира.

Камбанарията на манастира

Чисто нова и обновена камбанарията се белее в най-високата част на манастира, точно зад чешмата. Вратата към нея е много ниска, задължително трябва да се приведеш за да минеш.

Дървено стълбище отвежда горе при камбаната, където гледката във всичките посоки е разкошна.

Гледка от високо, от камбанарията на Чуриловския манастир към църквата и планината Огражден
Гледка към манастира от камбанарията

Църквата „Св. Георги Победоносец“

Най-невероятнато нещо тук, за което си заслужава да се дойде е църквата на Чуриловски манастир или по-точно притвора (открита западна част, оградена с колонада от арки).

Косата може да ти настръхне като се вгледаш в стенописите, които са изографисани по тези стени, колони и тавани. Толкова много дяволи не сте виждали – направо се втещяваш. От тук идва името на манастира – „Дяволски“.

Това, оказва се, са сцени от Страшния съд и те имали за цел да сплашват хорицата, които идвали на служба, за да знаят какво ги чака ако вършат грехове. Има нравоучителни рисунки за всяка професия от онова време – воденичарят, който лъже е с вързан за шията камък, овчарят пък – с вързана овца. Шивачът, ако е крал от платовете на хората е с вързана огромна ножица и т.н. Всичките тях дяволите ги бият с големи пръчки. Ако пък си водиш детето при врачки и лечителки, дяволът се изхожда в паницата с отварата и всякакви други невероятни сцени.

Най-ужасяваща е сцената с пророк Исая когото двамина разрязват с огромен трион. Грехът на горкия човек е, че говорил много против властите. (О-ле-ле, ще трябва много да внимаваме, че гледай ти какво ни чака).

Заслужава си идването до това красиво, макар далечно и почти забравено от Бога място. Изрисуваните стени в типичния наивистичен за онова време стил са впечатляващи и ще оставят спомен за дълго време.

Използвана информация: https://bg.wikipedia.org/wiki/Чуриловски манастир, Снимка на старата чешма:/Churilovo_monastery13w.jpg

Текст и снимки: К.Найденова

Може да харесате още...

5 Отговори

 1. Владимир каза:

  Там мина детството ми като козар имам много свидни спомени за дедо Иван клисаря ,за съборите които ставаха там на това свещено място Петровден и Рожен.

  • Katrin каза:

   Уникално място, бях много впечатлена, струваше си всички усилия за да стигна до там. И природата е много красива. Бих отишла отново за де видя и другите села.

 2. отворен ли е за посетители манастира

 3. Mark каза:

  Thanks for your blog, nice to read. Do not stop.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights