Дижон – пътешествие по пътя на совата. Част 1.

    Дижон, столица на Бургундия е един възхитителен град, най-известен с горчицата си, която носи неговото име. В действителност там отдавна не се прави най-много горчица, а производството на вино – така известното бургундско е една от основните дейности в района. Въпреки, че не е така популярен като туристическа дестинация, градът е уникален, а историческият му център от 2015г. вече е част от културното наследство на Юнеско. Тук наистина няма нито една грозна сграда – дори и тези, които не са обновени, пак са много хубави.

Най-големият фонтан в Дижон – „Сади Карно“

Красиви фонтани в града не липсват. Най-големият от тях разпръсква водни струи на Площад на Републиката и е създаден в чест на един френски президент – Сади Карно.    

История на фонтана

       Президентът е бил убит – прободен с нож  от италиански анархист през  юни 1894г. в гр. Лион, след като произнася реч. Това е само няколко месеца преди да приключи пълния му мандат. Карно нямал намерение да се кандидатира отново въпреки шансовете си.  Той смятал, че преизбирането на един и същи човек втори път за президент на републиката не съответства на духа на демократичните институции на Франция. (За съжаление, днешните политици изобщо нямат такъв проблем.) В негова чест през 1899год. е издигнат монумент, който впоследствие става този изящен фонтан.

     Велик човек, който напълно е заслужил това увековечаване.

Архитектура на фонтана

На монумента, в централната част на фонтана е статуя с фигурата на президента,  а компания му правят още две, много подходящо избрани  като символ статуи. От дясно е статуята на Историята.

L’Histoire

     От лявата му страна е Болката. Всяка от трите мраморни статуи е създадена от рзличен скулптор.

La Douleur

       А най-отгоре, на върха на монумента е  красивата бронзова статуя на Славата, която е простряла триумфална корона над главата на президента Карно. Идеално измислено. 

La Renommée

     Това е един паметник много подходящо приспособен в красив фонтан,  който превръща площад на Републиката в Дижон в запомнящо се място. От там може да са спуснеш към старата, пешеходна част на града и да започнеш неговата обиколка.   

Обиколка по пътя на совата      

Туристическите офиси тук са измислил много оригинален начин за лесна, самостоятелна пешеходна обиколка на забележителностите на Дижон. Изготвена е карта с  маршрут от двадесет и двете най големите забележителности в центъра. Пътеката, която трябва да се следва е обозначена с месингови стрелки, на които е изобразена сова. Когато се стигне до мястото пък,  има голяма плоча със совата и  номера на обекта от картата, а всички подробности за него са описани в нея. Много е симпатично, навсякъде по земята се забелязват малките стрелкички.

                           

Символът на Дижон                                                                         

Сладката птичка не е  избрана случайно – свързана е със символа на града – малка сова, изваяна на един от ъглите на църквата „Нотр Дам“.  Счита се, че ако си намислиш желание и потъркаш главичката  с лявата си ръка, то  ще се сбъдне постепенно. От многото ръце обаче, надяващи се на щастие, совата почти се е обезличила, а вандалското и счупване и последващо закърпване още повече са я обезобразили. Но това не пречи на хората да продължават да я пипат и да се надяват.

La chouette

   Църквата „Нотр Дам“

Мястото на совичката е доста странно – на един от ръбовете, от заданата част на църквата „Нотр Дам“ – римокатолическа църква в Дижон, смятана за шедьовър на готическата архитектура от 13-ти век. Уникалното при нея е западната фасада, на която има три реда гаргойли – дума , която доскоро не бях чувала. Това са различни гротескни каменни фигури, които представляват долната част на водосточна тръба. При дъжд, водата се е изтичала през устата им. Вярвало се е, че подобни шашави изображения имат способността да отблъскват злите сили.      

           Уникални, но не са оригиналните, а само декоративни и не отвеждат дъждовни води. Поставени са доста по-късно. А истинските са разрушени скоро след изграждането на църквата.  Един от тях – фигура на лихвар  пада и убива младоженец, също по професия лихвар точно преди сватбата му. Неговите приятели и колеги унищожават всичките гаргойли и това е така векове наред, докато през 1880г. са поставени новите фигури. 

Катедралата в Дижон, гледка към многобройните гаргойли.          

Приказен е Дижон с неговата  незабравима атмосфера, а краят на разходката може да приключи отново на  площад на Републиката за една прекрасна нощна гледка.

      А пътят на совата ще продължи в следващата Част 2 за Дижон.


Текст и снимки:  К. Найденова

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

 

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights