Фонтан „Гроздоберач“ (Le Vendangeur) – реверанс към лозята и бургундското вино

Бургундското вино

Бургундия е провинция в източна Франция с главен град Дижон. Това е един от най-известните винарски региони в страната. Тук се произвеждат много видове, но качествененото бургундско вино е основно два вида – червено: пино ноар и бяло: шардоне. В южната част на Бургундия се произвежда уникалното Божоле.

Площад François Rude

Фонтан посветен на лозята, гроздето и гроздобера е съвсем на мястото си в столицата на Бургундия – Дижон. Разположен е на площад François Rude.

Франсоа Рюд е френски скулптор, роден в Дижон – съвсем близо до мястото, наречено на него. Известен е най-вече със социалното си изкуство. Автор е на множество статуи, като например на Жана Дарк и част от украсата на Триумфалната арка в Париж, известна като La Marseillaise. Но статуята на гроздоберача на площада в Дижон не е негово дело.

История на фонтана „Le Vendangeur“ (Гроздоберач)

През 1904г на малкия площад е изграден фонтан, върху който е бронзовата статуя на гроздоберач. Той мачка гроздето с крака и се опитва да го натъпче в бъчва. Скулпорът е Нол-Жул-Жерар (Noël-Jules Girard). Името му е написано на базата, върху която е скулптурата. В действителност творбата му е от 1852г, през 1855г държавата я придобива и 50 години по-късно е поставена върху фонтана в Дижон.

Статуята е сложена в знак на почит към бургундското вино, след катастрофите, които почти изцяло опустошават бургундските лозя. Това става два пъти – през 1850 г от мана и най-масово през 1878г от американска листна въшка. Над 20 години са необходими за възстановяването им чрез амерканска подложка сортове.

През 2011г статуята е възстановявана. Площадът е притегателно място и за местните, и за туристите – там винаги е малка лудница. Има много хора, въртележки, сергии и какво ли още не, което се вижда и на снимките.

Гроздето, като част от изкуството в Дижон

Историческият център на Дижон е много красив. Сградите са старинни и силно орнаментирани. Като главен град на известния лозарски регион, от векове гроздовете присъстват на много места в украсата му – на врати, прозорци, корнизи, арки.

Дижон 1

Image 1 of 11

Не е случайно, че някои от бургундските вина са обявени за едни от най-скъпите в света, като цените им са от порядъка над 10 000 евро. Хубаво би било да имаме бутилка бургундско на масата си, дори и да не е от най-скъпото.

Източници: https://en.wikipedia.org/wiki/Francois_Rude; https://fr.wikipedia.org/wiki/Noel-Jules_Girard;

Текст и снимки: К. Найденова

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights