Каква е ползата от водата за нашето тяло – 10 ключови функции

В последно време все повече хора се замислят за това колко е важна питейната вода. Ползите от пиенето на вода за тялото са просто несравними. Без тази безценна течност нормалното функциониране на всички човешки системи просто не е възможно.

Колко е водата в човешкото тяло?

Водата заема много голям процент от човешкото тяло. Колко? По-големите сигурно ще си спомнят за уникалния комедиант Мирча Кришан и неговият незабравим скеч за краставицата. Лично аз като дете сигурно съм го слушала стотици пъти. 

Е, ако в краставицата водата е може би 99%, то в човешкото тяло е малко по-малко. Според много източници, тя е около 70%. Има фактори, които могат да мръднат тази стойност нагоре или надолу – възрастта, пола и дори килограмите. С годините процентното съдържание на водата в организма на човека намалява, а също така при мъжете то е по-високо отколкото при жените. И… дебелите хора съдържат по-малко вода в себе си от по-слабите.

Ключова роля на водата за човека

Водата има уникален състав, който без изключение е подходящ за всички живи организми. Невъзможно е да се намери създание на Земята, което изобщо да не използва тази течност. Когато пиеме вода ние не просто утоляваме жаждата си, но и помагаме на тялото си да функционира.

Водата изпълнява ключова роля в много жизненоважни процеси на организма като:

 • Овлажнява очите, устата и носа;
 • Защитава човешките органи и тъкани;
 • Осигурява смазване на ставите;
 • Регулира телесната температура;
 • Намалява стреса върху бъбреците и черния дроб, премахвайки токсините от тялото;
 • Разтваря в себе си минерали и други хранителни вещества за по-лесното им усвояване;
 • Изпълнява транспортна функция – осигурява на клетките хранителни вещества и кислород;
 • Нормализира обмяната на веществата, биологичните процеси;
 • Помага за предотвратяване на запек;
 • Попълва снабдяването с микроелементи – Mg, Ca, Fe, F и др., тъй като самата тя ги съдържа в различни концентрации;

Извън всички тези процеси да не забравяме, че благодарение на нея поддържаме личната си хигиена, което ни кара да се чувстваме още по-добре.

През нашето ежедневие ние губим вода чрез функциите, които тялото ни изпълнява – чрез отделителната система, потта, дишането … Тази загуба трябва задължително да се възстановява и естествено най-добрият начин е чрез прием на вода .

Консумацията на достатъчно вода има много положителни ефекти върху нашия организъм:

 • Водата ни прави енергични, помага да поддържаме кожата си хидратирана и еластична, което ни позволява да изглеждаме по-млади.
 • Редовната консумация на вода също помага за намаляване на апетита и отслабване поради липсата на калории в нея.

Когато сме дехидратирани и настроението ни е на минимум. Затова когато пием и то достатъчно вода това ще има положителни ефекти не само върху физическото ни здраве, но и върху общото настроение и благополучие.

Текст: К. Найденова; Снимки – препращат към източника

Използвана инхормация: https://bg.wikipedia.org/wiki/ ; https://www.barrier.ru/encyclopedia/obraz-zhizni/voda-i-nash-organizm/ ; https://vodaplus.ru/blog/pitevaya-voda-i-osobennosti-eye-vozdeystviya-na-organizm/

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights