„Le Gefion“ – фонтанът, който разказва легендата за създаването на Дания

     Това за мен е  един от най-красивите фонтани в Европа. Той разказва легендата за раждането на Дания. Това е свързано със скандинавската богиня на плодородието Гефион. Тази легенда е основа за създаването на  най-голямата скулптурна композиция в Копенхаген и представляваща част от забележителния фонтан “Le  Gefion”. Това е перлата в короната от всички  уникални фонтани в столицата на Дания.

Le Gefion fountain

Le Gefion fountain

   Легенда за фонтана 

Какво гласи тази легенда: Шведският крал Гюлфи обещал на богинята толкова земя, колкото ще може да изоре за една нощ. Тогава тя превърнала своите четири сина, родени от баща – великан в бикове. Този мощен впряг изорал толкова дълбока бразда, че отрязали от Швеция огромно парче земя. То било хвърлено в морето и така се образувал  Шеланд – островът, на който е разположен Копенхаген. На мястото на изораното се формирало езеро – според едни източници това е Меларен (намира се западно от Стокхолм), а според други най-голямото шведско езерото Венерн  – според мен второто наподобява повече по форма на острова, пък и по размер.  Самата бразда на изораното пък образува протока Йоресунд, който разделя Дания от Швеция.

Le Gefion fountain

  Историята на Le Gefion

Фонтанът Le Gefion е подарен на града от фондацията Карлсберг, по случай 50-годишнината на едноименната пивоварна. Първоначално е трябвало да се разположи на главния площад на Копенхаген –  пред кметството. Но решението е променено и той е поставен на сегашното си място – до Kastellet, уникално укрепление във формата на пентагарам, с бастион на всеки връх от звездата.

Le Gefion fountain

     Фонтанът, е сътворен от датския скулптор Андрес Бундгаард  1897—99год., а цялата  композиция е завършена през 1908год – пуснат е на 14 юли.

Le Gefion fountain

     Le Gefion  е много атрактивен и всеки тръгнал по крайбрежната алея към пристанището на Копенхаген с цел да види символа му – нежната „Малка русалка“, задължително ще се натъкне на него.

Непосредствено до него се извисява купола на красива англиканска църква.

Le Gefion fountain

Текст и снимки: Катрин Найденова


JeuijSave

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights