Изворът на река Струма – на две крачки от там, разходка из Витоша

Още с първите редове признавам, че няма да ви заведа на две крачки от извора на река Струма, а на известно разстояние от него, но все пак достатъчно близо. Това е една екопътека, много лесна за преодоляване, дори с велосипеди е достъпна. По целия път всяка гледка е наслада за окото, поне аз се чувствах така първият път когато се разходих по този маршрут.

Начало на пътеката

Тръгва се от края на село Чуйпетлово (община Перник), което е най-високото село на Витоша – 1200 м надморска височина. На малкото площадче с чешмата може да се паркира, разбира се не пропускаме чешмите.

Пътеката започва покрай две къщи, които няма как да не бъдат забелязани. В ляво е къщата с камбанката на входната врата. През май цялата ограда е разцъфнала в лилавата нежност на глицинията.

В дясно е старата къща с цветните прозорци.

И така, началото започва от огромното сухо дърво – няма как да бъде пропуснато. В близост до него има табела „Природен парк Витоша“ и малка беседка с пейка.

Старото сухо дърво в началото на пътеката

По пътя нагоре

Както написах и по-горе, пътеката е полегата върви и през малки горички, и през тучни поляни.

Вляво има дълъг участък от нещо подобно на диги от струпани камъни. Самата река Струма е малко по-ниско.

И така, лека полека продължаваме напред и нагоре. По пътя се радваме на разцъфналите полски цветя, изключително красиви в своята миниатюрна нежност.

Продължаваме…

Поглед наляво, поглед надясно, снимки, шеги и закачки и крайната цел вече е близо. Това е дървеното мостче над река Струма, която тук представлява просто един поток.

Около мостчето има възможност да се поостане за почивка или за пикник. От там пътеката се стеснява. Реално изворът е на малко над 3,0 км, но от тук но маршрутът вече си е по-сериозен, става стръмно.

Река Струма

Изворът на Струма е до първенеца на Витоша – Черни връх (2290 m) – на около 250м под него (2246 m н.в) Дължината на реката в българската част е 290км от общо 415,2 км. Влива се в Бяло море, гръцкото и име е Стримон. На мястото до което стигнахме чрез тази екопътека тя си е една малка рекичка, чиито води подскачат игриво над камъните.

Гледка нагоре от мостчето над Струма

Дълбока и сравнително добре залесена долина е участъкът от извора на река Струма до село Чуйпетлово.

Още малко по-нагоре по Струма

Чуйпетлово всъщност е първото село през което Струма преминава, след него е с. Боснек. Интересен факт е, че това е единствената река в България, за която средната надморска височина на водосбора на средното течение е по-висока от тази на горното. По своя път към тя Гърция преминава през планини, дерета, долини и образува множество изключителни проломи, един от които е живописният Земенски пролом, където вече може да се каже че е голяма река.

И така, разходката до мостчето приключи бързо, тъй като от към Черни връх небето започна да почернява. Последен поглед към мостчето и към реката и хайде обратно с мисленото обещание да се завърна пак.

Разходката приключва на същото място – при сухото дърво и беседката.

Текст и снимки: Катрин Найденова

Източници: https://bg.wikipedia.org/wiki/Струма

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights