Лечебните изворчета до древния римски мост край с. Кирково

Още от древни времена множество пътища са свързвали Горнотракийската низина с градовете по Беломорието и средиземноморския античен свят. Следи от тях на места са остананали и до днес. Красивите каменни мостове, част от тези пътища, градени за да се премине над реките все така ни учудват със здравите си конструкции, непокътнати вече стотици години.

В района на Кирково е минавала една от основните пътни връзки за Беломорска Тракия. Тук има няколко римски моста, повечето от тях са в село Шумнатица и още се ползват по предназначение.

Мостът до Кирково

Съвсем близо, на около километър от село Кирково снага извива красив трисводов каменен мост. Той е над рекичката Солуцка или както тук си я наричат Кирковска река. Мостът предвидливо е изграден върху здрава скала. Около него е обрасло с вековни дървета, които така го прикриват, че на снимка трудно може да се обхване целият.

Мостът при Кирково е с дължина 22,70м, височината на всеки от сводовете е различна – средният, най-високият е 5,0м, другите два съответно са 3,10м и 2,00м. Невероятно е как граденото камък върху камък преди стотици години, все още е почти непокътнато. Какви са били тези майстори, които не са и чували най-вероятно за униревситети, но построеното от тях все още е тук? Риторичен въпрос…

Лечебните изворчета

Известните в района на Кирково лечебни изворчета са на около 150м от старият римски мост, по течението на реката.

Няколко изворчета бликат покрай малката рекичка. Накои от тях са хванати в чешми. Мястото тук се нарича „Баничките“, а местността Кукуля. Тукашните хора са убедени че водата им е лековита.

В народните практики в района, водата се ползва за лечение на бъбречно и стомашно-чревни заболявания.

Лековитите изворчета – гледка по посока на римския мост

Както на много места, за които се вярва че са по-специални и лечебни, в близост до изворчетата, по дърветата са завързани различни дрехи на вярващи хора.

И тук реката е също така живописна, както е около моста с огромните елшови дървета.

Гледка от лековитите изворчета по посока на течението

Източници: https://www.kirkovo.bg/?pid=5,40041

Текст и снимки: К. Найденова

Може да харесате още...

1 Отговор

  1. Пламен Минков каза:

    За мостовете, майсторите , “инженерите” и възложителите имаме невероятния късмет да видим с очите си градежите, гаранционния им срок и да се кротнем! По-добре е да надграждаме, отколкото да разрушаваме създаденото преди нас и да започваме от начало! И тези мостове дотолкова са впечатлили умниците от следващите поколения, че никой не е посмял да посегне на тях! Респект!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights