Lilla Torg – малкият площад с голямата чешма в Малмьо

     „Старият град“ в сърцето на Малмьо е прелестно китен квартал заобиколен с красиви водни канали и много зеленина.

 Площадът    

Площад Лила  (Малкият площад) е най- живописния от трите централни прощада. Тук е мястото, където се правят срещите с приятели за кафе, чаша вино или за нощни забавления в някой от клубовете наоколо. Площадът е образуван през 1591, тъй като централният площад на квартала е станал твърде тесен, за да побере всички търговци.

    И така, в различните му краища се разполагат търговци: на месо – в западната му част, хлебарите с прясно изпечения хляб – в южната, във влажната източна част – търговците на риба и в северния край – търговците на дребно.  В днешно време от всичките му страни са разположени разни заведения и заведенийца.

Голямата чешма

     В единия край на „малкия“ площад  гордо се пъчи интересна чешма.

     Тази чешма се появява тук през 1973 год. Изработена е от Thure Törns – шведски скулптор, който е роден в Малмьо. Негови са почти двеста скулптури, фонтани и релефи в целия град.

     Дизайнът на чешмата има за цел да покажат миналото на площада. Вградените в стените  бронзови плочи, напомнят за изобилието от сергии и търговията, която се е провеждала тук в продължение на векове. Всяка от тях показва четирите категории храни – зеленчуци, месо, риба и хляб.

Lilla torg fountain  

     Няма нищо по-голямо от хляба – изглежда вкусен дори и от бронз.

Текст и снимки: Катрин Найденова


Save

Save

Save

Save

Save

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights