Величествената река Нил – от Луксор до Асуан – 2 част

В продължение на хиляди години река Нил пътува по своя път от извора си в… до вливането си в Средиземно море – цели 6600км. 95% от египтяните живеят край Нил и мрежата от канали, която пренася вода към вътрешността на страната за напояване на фермите и градовете.

Пътуване по Нил – от Есна до Асуан

Пътуването по река Нил е едно незабравимо приключение. След като преминахме през шлюза при град Есна, при което корабът се покачи на по-високото с около 7-8 метра ниво, продължаваме към град Едфу.

Едфу

Град Едфу е на западтия бряг на река Нил и се намира на около 100 км от Луксор. Заради много късното ни пристигане нощни снимки и общ поглед към града няма. Голямата забележителност тук е храмът на Хор – богът с глава на сокол. Култовият център е много добре запазен и е вторият по големина след Карнак. Не е до самата река, но с файтоните, на които ни возиха се стига за 5-6мин.

Предната фасада и входът към храма на Хор

Отново по реката

Величествена, понякога гладка като огледало е река Нил. Само тук-там малки островчета разсичат огледалната повърхност.

Почти цялата част от живота на Египет е събрана около реката. Чрез плетеница от канали водата от реката се отклонява към вътрешността на страната и така частта, която е облагородена става доста по-голяма. Но крайбрежието си остава най-привлекателното и най-използваното.

Хората край Нил

Както вече написах, по-голямата част от живота в Египет е съсредоточена край реката или близост до нея. Тук животните пасат, ходят на водопой и почиват под сенките на палмите в жегите. Тук се лови риба, пере се, изпомпва се вода за напояване и дори се осъществява ежедневната баня.

Ком Омбо

Така както си плувахме, излегнати по шезлонгите на най-високата палуба на кораба, в далечината се появи по-голям град. Съвсем скоро се изясниха и очертанията на древен храм.

Ком Омбо е град, който е на източния бряг на Нил, разстоянието му до Луксор е около 150км, а до Асуан – 50км. Градът е най популярен с двойният си култов комплекс. Едното крило на храма е посветено на бог Хор – соколът, а другото на бог Собек – крокодилът, богът на водата и река Нил.

По-особеното за този храм е, чe пред него има изградени два ниломера. Това са съоръжения за измерването нивото на водата в река Нил.

Ниломер

Почитта на древните към бог Собек става още по-ясна при разглеждането на музея до храма, в който е пълно с мумифицирани крокодили.

Залезите по река Нил

Отдалечаваме се от Ком Омбо към крайната точка от пътуването – Асуан. Това ни даде възможност отново да се порадваме на поредния красив залез над Нил.

Да си лежиш на шезлонга с чаша изстудено вино в ръка и да се наслаждаваш на красивите залези е почти божествено. Слънцето плавно се спуска над палмите и постепенно потъва зад тях.

Даа… пътешествие по Нил с кораб е едно от най-приятните неща, които могат да се случат на човек. Скоро пътуването ще приключи в град Асуан, а аз с нетърпение очаквам да видя прочутият язовир над града, с неговата гигантска стена.

Снимки: К. Найденова, Д. Георгиева

Текст: К. Найденова

Източници: https://www.nationalgeographic.org/encyclopedia/nile-river/ https://ru.wikipedia.org/wiki/Идфу https://ru.wikipedia.org/wiki/Ком Омбо

Може да харесате още...

2 Отговори

  1. Give a round of applause in the comments to show your appreciation!

  2. Your posts are like a breath of fresh air I appreciate how you tackle difficult topics with grace and empathy

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights