Величествената река Нил – от Луксор до Асуан – 1 част

Нил е изворът на живота, нещото без което не биха съществували както древният Египет, така и сегашният. Едно пътуване край вечно зелените брегове показват защо египтяните направо са обожествявали тази река.

Река Нил

Река Нил се счита за най-дългата река в света – 6650км., според други източници – 6852км. От години се водят спорове за това, дали Амазонка не държи първото място чрез притока си река Укаяли. Но все още Нил е официално най-дългата.

Извира от Източноафриканската планинска земя. Река Рукарара, приток на река Кагера се приема за нейно начало.  Река Кагера се влива в езерото Виктория, като  след това вече се казва Бели Нил (Бахр-ел-Абиад). Сини Нил (Бахр-ел-Азрак) извира от Етиопската планинска земя. Двете реки се сливат в Судан. Оттам вече си е река Нил, тече на север, пресича пустинята Сахара и се влива в Средиземно море.

Река Нил е единствената река, която пресича огромната пустиня Сахара. Големите пясъчни дюни започват веднага след зеления пояс около водата.

Заради това пресичане реката губи огромно количество вода. В действителност, долното течение на Нил е един огромен оазис в пустинята Сахара. Водосборният басейн попада в територията на 9 африкански държави – Руанда, Кения, Танзания, Бурунди, Уганда, Етиопия, Еритрея, Судан и Египет.

Пътуване от Луксор до Есна

Няма как в една публикация да се обхване всичко, което е река Нил. Тъй като ние пътувахме от Луксор до Асуан ще се опитам макар и съвсем бегло да покажа това величествено природно творение и красотите покрай него.

Край Луксор

Разходка с фелука /бързоходна лодка с платна/ дава възможност да се насладиш на реката в цялата и ширина.

Луксор е бил столицата на Горното царство и не случайно е наречен Музей на открито. Наоколо е пълно с история. От лодката може да се види величествения храм на Луксор, посветен на главният бог – Амон Ра.

А на вечерна светлина е още по-хубав и величествен.

Също на източния бряг, съвсем наблизо е и най-голямото религиозно средище в Древен Египет – Карнак.

Входът към Карнак

На западния бряг на Нил, недалеко от реката е Долината на царете и цариците, където са гробнниците на погребаните фараони, с най-известната от тях – тази на Тутанкамон.

Изглед към част от гробниците
Вътрешността на гробницата на Тутанкамон
Гробницата на единствената жена-фараон Хатшепсут

По реката

И така… плаването започва, напускаме града, което разбираме след като корабът преминава под моста на Луксор.

Река Нил е огромна и изключително спокойна, вълните по нея са само вследствие движението на кораба. Вляво и вдясно се появяват различни градчета или села. През другото време се наслаждаваме на палми, тръстики и зелени поляни, а в далечината често се очертават силуетите на дюните.

Търговците с лодки

Това няма да е Нил, ако липсват търговците с лодките. Абсолютна атракция.

Те просто изникват отнякъде и се закачват за кораба. Пликове със стоки на хвърчат към палубата, която е доста високо, но никога няма грешно попадение. И се започва едно пазарене чрез викане, докато се достигне до съгласие. Някой от излишните пакети се връща обратно с парите в него. Лошото е, че стават и гафове има и паднали във водата. Но, явно рискът си заслужава, щом не се отказват.

И така с часове… След това просто се возят вързани за кораба, гледат си в телефоните като всички нас и очакват някой да промени мнението си и да купи нещо.

После изведнъж изчезват…

Преминаване на река Нил през шлюз при град Esna

Движението срещу течението на река Нил налага да се покачим на по-високо ниво на водата. Това се осъществява в специални шлюзове, в които започват да вкарват вода, докато нивото в шлюза се изравни с нивото на Нил в по-горното течение. Изключително интересно е дори вечерта, когато ние преминахме, но на дневна светлина сигурно ще е още по-атрактивно.

Корабът навлизав шлюза. Когато стигна до вратата, започна пълненето и нивото постепено се вдигна. След това преградата се отвари.

Нивата в шлюза са изравнени и вратата се отваря

Малко информация за съоръжението, което тук се казва Esna lock, защото е изградено край египетския град Есна. Намира се на около 55км от Луксор. Баражът, един от седемте надолу по течението след Асуан. Построен е, за да контролира потока на реката и да държи стабилни нивата на водата нагоре по течението. Ако пътувахме по течението, при преминаването през Esna lock, водата щеше да се източва за да се слезе на по-ниското ниво.

На около 100-тина метра след шлюза преминаваме и през близо 900 – метровия мост на Есна. Осветен през ноща изглежда приказен…

Преди моста на Есна
След моста на Есна

А отстрани също като от приказките преминават силуетите на по-малки и по-големи сгради, минарета, кули, камбанарии..

И така плавно преминаваме, отправяйки се към следващата спирка – град Едфу. И понеже стана дълга публикация, следващите гледки и спирки ще опиша във „Величествената река Нил – от Луксор до Асуан – 2 част“.

Снимки: К. Найденова и Д. Георгиева

Текст: К. Найденова

Източници: https://bg.wikipedia.org/wiki/Nil https://www.karacitours.bg/bg/a/reka-nil

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights