Оглупяваме, ако не пием достатъчно вода – истина или не?

Всички знаем, най вече от многото филми, които сме изгледали, че при дълъг престой в пустинята без или употребявайки съвсем малко вода ще си докараме тежка дехидратация на организма. Това пък от своя страна води до замъгляване на съзнанието и халюцинации, при които може да ни се привиди какво ли не.

Като например камила, която да ни спаси… или пък оазис в далечината…

Напоследък се правят много изследвания по отношение на това доколко дехидратацията на организма оказва негативно влияние на мозъка и на когнитивните функции.

Що е то когнитивност?

Когнитивност или още познавателна способност – способността на човека да разбира и открива смисъла на извършвани от него дейности като четене, преглед, наблюдение и др.

Това е висшата мисловна способност, чрез която се придобиват знания и решават проблеми. Това включва функции като внимание, възприятие, мислене, преценка, вземане на решение, запаметяване и езикови способности.

Влияние на обезводняването върху мисловните функции

Нови проучвания в последните години са установили, че само няколко часа, но интензивна физическа работа в градината на пряка слънчева светлина и без попълване на запасите от течности може да доведе до отслабване на концентрацията.

Според много източници 8 чаши вода на ден са необходими за да поддържаме телата си здрави.

Но тогава какво ще кажем за нашия мозък, какво се случвя с мозъчните ни клетки?

Тялото на зрелия човек съдържа около 60-70% вода и всички клетки включително мозъчните, зависят от тази вода за да изпълняват основни функции. Или ако нивата на водата са твърде ниски, мозъчните ни клетки не могат да функционират правилно, което води до когнитивни проблеми.

Изследвания показват, че мозъците на дехидратирани възрастни индивиди работят по-трудно от нормалното, за да изпълнят определени задачи. При здрави млади хора това се проявява като умора или промени в настроението.

Установено е, че дехидратация с повече от 2% от телесната маса е свързана със значителни увреждания на вниманието.

Чии мисловни функции са по-засегнати?

Оказва се, че жените от всички възрасти са по-засегнати от дехидратацията, но определено много по-чувствителни са по-възрастните дами. Направено е проучване, изследващо състоянието на хидратацията на 5006 възрастни над 60-годишна възраст. Установено е, че жените с по-ниски нива на хидратация показват по-лоша ефективност при задачи, свързани с концентрация на вниманието и скоростта на обработка на информацията.

При дехидратираните мъже неефктивността също намалява, но в по-малка степен.

При младите хора възстановяването става много по-лесно – чрез прием на течности. При възрастните хора продължителният клетъчен стрес от обезводняване може да насърчи мозъчната патология за доста по-продължително време.

И внимание ! При хора над 65 години е установено, че дехидратираните лица са изложени на по-висок риск от деменция.

Проблемът при възрастните се дължи и на това, че нивата на съхраняваната в тялото вода намаляват с увеличението на годините, заради промени в състава на тялото – загуба на мускули и натрупване на мазнини.

Мускулната тъкан ни осигурява голям резерв, тъй като се състои от почти 80% вода, докато мастната тъкан има само около 10%. Това обяснява и защо при жените дехидратацията е по-лесна, както и при по-пълните хора изобщо.

Лошото е, че възрастните често не разбират, че са обезводнени защото мозъкът става по-малко чувствителен към сензора за жажда.

И така какво ни стана ясно от всичко изписано дотук:

  • дехидратацията ни прави по-малко концентрирани и съсредоточени;
  • жените са по-застрашени от последствията от дехидратация;
  • честата дехидратация спомага за задълбочаване или развитие на деменцията;
  • възрастните хора и по-често жените са най-уязвими от последствията на обезводняването;

Или какъв е изводът: пийте достатъчно вода и спортувайте, за да не допускате намаляването на мускулната си маса и увеличаването на мазнините. Тогава на колкото и години да сте ще бъдете в кондиция и акълът ви ще е най-малко на 6! Така оглупяването ще е сведено до минимум, освен ако няма други причини за това 🙂

Източници:https://www.alzdiscovery.org/cognitive-vitality/blog/can-dehydration-impair-cognitive-functionhttps:

Снимки: Flickr – препращат към оригинала

Текст и снимки: К. Найденова

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights