Край река Бели Осъм от с. Чифлик до хижа „Хайдушка песен“

Село Чифлик е сгушено в полите на Стара планина, разположено е по протежението на река Бели Осъм, недалече от извора. Тук мястото е най популярно с горещата минерална вода, заради която хотелите никнат като гъби. Но тук също така планината разкрива своите прелести, за тези които обичат да се разхождат, а и да снимат.

Край живописната река Бели Осъм има много лека екопътека, която води до хижа Хайдушка песен и паметникът над нея, но затова ще разкажа по-долу.

Река Бели Осъм

Изворът на река Бели Осъм е в североизточното подножие на връх Ушите, в Троянския Балкан на 1560м НВ. В началото си течението е под името Камачарска река, вероятно заради многото камъни по леглото. До село Чифлик и село Бели Осъм, които реално са слети(табелата за края на едното и началото на другото са на общ стълб), долината е дълбока, залесена и много живописна дори и през зимата.

След като реката приеме най-големият си приток – Ръждавец зевива към град Троян. Преминава през централната част на града и в северната му част се слива с р. Черни Осъм. От там нататък започва началото на река Осъм.

По пътя до хижа Хайдушка песен

Разходката до хижата може да започне след края на село Чифлик. Пътят до горе е асфалтиран, така че мързеланковците могат да отидат до там с кола. Но само разходката пеша може да покаже красивите прелести на околността, а е и доста по-полезно.

На места, реката е ниско долу спрямо пътя и ако беше лято, и дърветата бяха покрити с листа, може би нямаше да се вижда, а само щеше да се чува.

На други места само с малка отбивка се стига до течението, където гледката на подскачащата по камъните вода е зареждаща с енергия.

Малки притоци се вливат в река Бели Осъм понякога, а те също дават добър материал за снимане. Първият от тях е вдясно, по посока към хижата, поти веднага след последния хотел.

Приток на р. Бели Осъм – в далечината пътя към хижата

Специфичният характер на скалите е предпоставка за образуването на множество по-малки или по-големи водопадчета.

Продължаваме нагоре по пътя, който не е в най-перфектно състояние, но то и в градовете често е така. Вляво и дясно могат да се забележат малки вили и други постройки.

Така неусетно стигнахме до мостче над реката, след което се забелязваше добре поддържана зелена площ и параклис сред нея. Няма как да се пропусне такава хубост.

Параклис Св. Св. Апостоли Петър и Павел и каменните чешми

Параклисът е посветен на Св. Св. Апостоли Петър и Павел.

Най-хубавото за мен, като търсач на интересни чешми, се оказа ромона на една такава. Точно над параклиса, в гората, изпод корените на високо дърво беше изградена малка каменна чешма.

Страхотна чешма, обожавам старите каменни чешми, целите обрасли в мъх. Тази е една от най-интересните, които съм виждала. Дори чучурът и е издялан от камък.

След като отпихме от студената вода и разгледахме палаклиса, обратно по мостчето и продължихме по пътя към хижата. Естествено направих няколко снимки на река Бели Осъм и от тази гледна точка.

Разходката ни е в началото на март и колкото по-нагоре се качваме все повече сняг се появява. Междувременно минахме и покрай чешмата на Якоб, в близост до поредния мост, над поредния приток.

Така лека полека, както се казва в шеги и закачки и много снимки от моя страна не се усетихме, кога стигнахме съвсем до хижа „Хайдушка песен“, към която се бяхме отправили.

Хижа „Хайдушка песен“ и паметникът

Хижата е над пътя. В нея може да се преспива, ама около 70 места, включително 16 бунгала за лятото. Точно преди нея е изграден малък параклис.

Параклисът е посветен на Свети Георги. От хижа „Хайдушка песен“ започват няколко пешеходни маршрута – за връх Козя Стена, за хижа Козя Стена и за хижа Ехо.

Точно на отсрещната страна, река Бели Осъм се пресича по малко дървено мостче. От там започват каменни стълби, които водят до паметник.

Бунгалата се вижс

Бунгалата се виждат от по-високото. Стъпалата се превръщат в пътека между дърветата и неусетно стигаме до поляна.

Тук, в близост се намира лобното място на участвалите в априлското въстание четници Тодор Каблешков, Найден Попстоянов, Георги Търнев и Стефан Потчеков.

Разходката до хижа „Хайдушка песен“ може да задоволи различен вид желания за прекарване на свободното време – физическа активност, красива природа, гледки, реката, параклиси, чешма и щипка българска история.

Текст и снимки: К. Найденова

https://bg.wikipedia.org/wiki/река Бели Осъм, http://www.bulgarian-mountains.com/Huts/Stara/HaidushkaPesen

Може да харесате още...

1 Отговор

  1. Carolanne Rolfson каза:

    This article is a must-read for anyone interested in this topic. Excellent work.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights