Хайдушкият манастир „Света Троица“ и двете чешми съградени от Христо войвода

Само на 10-12км от Тополовград, скътан под малко възвишение се намира манастирът „Св. Троица“ или още наречен Устремски манастир, заради селото, в чието землище е. А защо му казват Хайдушки ще разберете малко по-надолу.

Устремски манастир - изглед към входа и паметника на Христо войвода

Край манастира протича малка рекичка, наречена Манастирска, която сякаш се опитва да го отдели от останалия свят. За да се стигне до него трябва да се премине по малкото мостче.

История на Устемски манастир

Историята на манастира е свързана с импровозирана скална църква, намираща се в пещера на около 500м надсветата обител. Наричали я „Вехтата църква“ В нея имало две икони – на Св. Троица и на апостолите Петър и Павел. Легендата разказва, че козарят, който се грижел за нея сънувал Свети Петър, който му обещал ключ към небесното царство, ако долу в ниското се изгради истинска църква, а той започне да учи хората на християнство. Така, след като продал козите си и с помоща на местното население била изградена първата черква – „Св. св. Петър и Павел“. Това било някаде през 840-845 г.

Входът към манастира е под бялата камбанария. Преминеш ли, пред теб се открива зеления и идеално поддържан двор на манастира. В средата му се кипри беседка, в която може да седнеш и да се насладиш на зареждащата тишина и ромоленето на водата от двете манастирски чешми.

Устремският манастир е наразривно свързан с хайдушкото движение в този край. Тук са отсядали и намирали убежище Индже войвода, Кара Колю, Христо войвода, Даглъ Стоян, Гарабчи Георги, Кара Добри и др.

От тях, Христо войвода, който защитавал заедно със своята дружина местното население, остава да живее в манастира на стари години. Отказвайки се от името си, той приема монашеското име Хрисант. Бившият хайдутин става игумен и през 1812г полага основите на новия манастир. Старата църква е съборена и се изгражда нова, манастирът е обновен и тогава се изграждат и двете чешми.

Двете чешми на манастир „Света Троица“

Двете чешми се намират в двата ъгъла на просторният манастирски двор.

Дясната е с три чучура, а лявата с един.

Чешмата с трите чучура в Устремски манастир "Света Троица"

Водата е прекрасна за пиене и изглежда несвършваща. Гледката откъм чешмата с трите чучура към църквата на манастира, беседката и двора е красива, дори и когато се е смрачило и се кани да завали.

Чешмата с единия чучур е в по-далечната част на двора.

Чешмата с единия чучур в Устремски манастир

До чешмата, са едните от стълбити към сградата на манастира.

И от тази страна, гледката към идеално поддържания от монахините двор е прекрасна. От 1909г Устремски манастир е женски.

Устремски манастир - гледка към двора

За съжаление през 1951г при пожар изгаря манастирското крило с библиотеката и всички ценни книги, което е огромна загуба. Последнта манастирска църква „Св. Троица“ е от 1836г.

Не случайно го наричат Хайдушкия манастир. Тук се съхраняват костите на Караколювите четници.

Много хубаво място е това за местните хора. А на всички други, които се озоват по някаква причина наоколо, силно препоръчвам да не пропуснат да го посетят. Игуменката на Устремски манастир е много любезна и ще ви разкаже каквото ви интересува. А ако искате да присъствате на празника му, той е на Петдесетница, а на следващия ден – Свети дух, тук се провежда голям събор.

Текст и снимки: К. Найденова

Източници: https://bg.wikipedia.org/wiki/Устримски манастир Матастир „Света Троица“ с. Устрем – книжка от църквата

<!

– /wp:paragraph –>

Може да харесате още...

1 Отговор

  1. Aubrey Watson каза:

    Wonderful web site. Lots of useful info here. I’m sending it to a few friends ans additionally sharing in delicious. And obviously, thanks to your effort!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights