„Водата не става за пиене “ – надпис, който все по-често ще виждаме

„Водата е лоша за пиене“, „Водата не е годна за пиене“– такива надписи все по-често се виждат и ще се виждат върху чешми, от които хората дълги години са наливали вода. Върху чешми, които са над 100-годишни грозно се открояват предупредителните послания.

Климатичните промени са факт и никой не го отрича, но и че ние българите нямаме никаква култура за опазване на водата е болезнено вярно.

От край време българинът счита, че водата си е от природата и за нея пари не трябва да се дават. Това е мнение наслагвано с десетилетия. Затова водата се разхищава и изобщо не се пази.

Направо престъпно е отношението ни към местата, които ни подсигурават водата за пиене. Това, което е по-ценно и от златото не се пази, но все още май не сме го осъзнали съвсем. Боклуците изхвърлени на всевъзможни места стават все повече. Странното е, че в повечето случаи това е покрай вода, което направо е изумително. Толкова ли са неграмотни хората да си мислят че изхвърленият в реката боклук, ще се отмие, ще го отнесе течението – ама къде? А на същата тази река са кладенците, от които се черпи водата, от която те същите пият. Или пък боклуци нахвърляни до самия чучур, от който се налива вода.

Множеството нерегламентирани сметища – по-малки или по-големи замърсяват почвата, откъдето идва и замърсяването на подпочвените води. Затова и все по-често ще срещаме предупредителния надпис.

Разгледайте галерията с една съвсем малка част такива места.

село Деков 3

Picture 18 of 18

Интересното е, че покрай чешмите, от които не е разрешено пиенето е по-чисто от местата, където водата все още е питейна. За съжаление някои чешми са пресъхнали, а тук водата е изобилна, но замърсена. Поговорката „Вода газиш, жаден ходиш“ важи с пълна сила

Ако не почнем да се осъзнаваме докато все още не е съвсем късно, наистина ще дойдат такива времена и ще се реализират катастрофалните сценарии от фантастичните филми.

Текст и снимки: К. Найденова

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *