Фонтанът с крилатите коне във Виченца

       Фонтанът с крилатите коне във Виченца живее своя втори живот от 2015 год., когато е напълно обновен. Той е паметник, който е част от културното наследство на Италия.

     Фонтанът с Крилатите коне и градината     

Намира се в малък парк от 16 век – Giardino Salvi , изграден от фамилията Valmarana, която през 1592 г. решава да създаде зеленото кътче в град Виченца. Наследяван е от семейство Салви дълги години, чак  до края на XIX век. Тези градини стават общинска собственост през 1907 година заедно с красивите скулптури, сгради и фонтанът с трите крилати коня.

     Каменните коне, от чиито ноздри летят струи вода, са в кръгъл басейн. По ръба му са полегнали десет каменни жаби, също пръскащи струи вода.     Градината Салви, представлява едно от най-романтичните места във Виченца – в западния край на Corso Palladio.

Историческият център на Виченца    

Виченца е град с дълга история и богата култура. Наричат го още градът на Андреа Паладио – архитект, който е проектирал множество изумителни сгради. Всички те, обединени под името Вилите на Адреа Паладио са включени в списъка за световното наследство на Юнеско.

Corso Palladio е улицата, която води към сърцето на стария град с базиликата Palladiana и всички други красиви сгради, пресича го за да достигне чак до театър Олимпик и двореца Chiericati. 

   

Портата към стария град

Катедралата на Виченца

 

Базилика Паладина на  Piazza dei Signori      

    

Паметникът на Паладио и  Piazza dei Signori                                      

   

Teatro Olimpico и  дворец Chiericati

През лятото Градината Салви и Фонтанът „Крилатите коне“ е едно от любимите места на гражданите на Виченца и техните деца. Там те търсят прохлада както под сянката на дърветата, така и във водата на фонтана с крилатите коне.

     След 23,00 часа паркът се заключва, но остава нежно осветен през цялата нощ.

Текст и снимки: К. Найденова

 

Източници: https://it.wikipedia.org/wiki/Giardini_Salvi  https://ru.wikipedia.org/wiki/;  

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights