Château de Cheverny – Замъкът с кучетата „Шаверни“

      Шато Шаверни е един от най-красивите замъци  в долината на Лоара, но те всичките са прекрасни, всеки със своята индивидуалност.

История на Château de Cheverny

Счита  се, че шато Шаврерни  силно напомня на  Люксембургския дворец в Париж и това не е случайно. Неговият проектант – Жак Бужие е ученик на архитекта на парижкото  здание. Може ли да си представите, че от 1634 г. когато  е завършено строителството му до сега фасадата на замъка никога не е реставрирана?  Направена е от бял пясъчник – местен камък, за който времето е приятел – не потъмнява с годините, а напротив, става все по-хубав.

Изглед към замъка от към градината     

Замъкът има интересна история, заплетена между крале , любовници, благородници, сменял е собствениците си, но е оцелял и до днес.          

Построен е от ковчежника на Крал Анри II, който му го отнел, уж заради  съмнения за кражби и липси от кралските пари.  Всъщност – за да го подари на любовницата си Даян де Поатие. Тя обаче предпочела замъкът Шенонсо и затова го продала на сина на бившия му собственик. Така той се върнал отново в семейството след малка въртележка.          

Благодарение на това, че  собствеността не се променила векове наред, Шато де Шаверни запазва своя оригинален интериор по-добре от другите замъци в долината на Лоара. През 1914 г. собствениците му са сред първите във Франция, които го откриват за безплатно посещение от туристи. Семейството продължава да притежава двореца и до днес, като използват някои от  другите сгради в част от огромния и красив двор.   

Кучетата на шато Шаверни     

    Защо го нарекох замъкът с кучетата? Защото той  е единственият, в който се отглеждат около 100 ловни хрътки.          

Извеждането им е истинска атракция, особено по време на храненето. Кучетата са много дружелюбни и си умират от щастие да погалиш или почешеш.

   

     Ловните хрътки се изкарват два пъти седмично на лов в огромния, близо 100 хектара парк. Оформен е като френска градина и главната алея, разположена срещу замъка, е почти шест километра. Има най-разнообразни, красиви дървета – кедри, гигантски секвои имного други. 

Градините на замък Шаверни

  Има изобилие от цветя и разбира се неповторимите лавандулови храсти.

        Една от алеите е оформена красиво върху метална конструкция за да се получи зелен коридор. Има и скулптури скрити тук, там между туфите с цветя и храсти. Бетон и асфалт – няма, всичко е посипано със ситни камъчета и пясък.

     Красота без вода не може.

       Към шато Шаверни има градина с разнообразие от цветя – петунии, азалии, астри, рози, хризантеми и дори орхидеи, както и много други и също храсти, зелени беседки и … фонтанчета. Феерия…

 

Източници: https://fr.wikipedia.org/wiki/Chateau_de_Cheverny

Текст и снимки: К. Найденова

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights