Фонтани с жабки 1

       Избрах,  да пиша за фонтаните, в които са вградени тези водни животинки,  в чест на прекрасния спомен от моето щастливо детство в град Плевен –  любимият „Фонтан с жабките, който за съжаление отдавна не съществува.  Кога е направен, моите родители не помнят, но и в техните детски години, в малка градинка в центъра на града, четири жабки върху кръгъл басейн пръскат струи вода и събират  децата, за да си поиграят с нея и да се намокрят в добре-известните жеги през лятото. В Европа, в много държави открих различни фонтани, в които бабки-жабки са основен или съпътстващ елемент. Затова ще публикувам една голяма част от тях на два пъти.

    Пръв ще сложа не най-красивият, не най-големият, а този който най-много прилича на детския ми спомен :

1. Италия, Милано, „Фонтан с жабки“- Базилика Санта Мария деле Грацие (Italy, Milan, „Fountain with frogs“ – Basilica of Santa Maria delle Grazie)

     Намира се във вътрешния двор на църквата, принадлежаща на Домениканския орден. Обителта е истински оазис на спокойствие и хармония точно в центъра на Милано и е известна като „обителта на жабите“, точно заради симпатичния фонтан.

8_1_MilanoSMariaGrazie_FF

     Иначе е съвсем обикновен, с четири симпатични бронзови жабки.

8_3_Milano_FF_

2. Италия, Рим – Фонтан, Площад Минцио / Fountain in Piazza Mincio, Roma/

     Фонтанът се намира в центъра на площад Минцио и е изграден през 1924год. – сложно творение в перфектен бароков стил. Авторът му е архитекта Джино Копеде (Gino Coppedé). Целият квартал наоколо, кръстен на този изключително талантлив творец, е проектиран от него и обхваща група от сгради и дворци проектирани в напълно оригинален стил, който смесва средновековни архитектурни елементи, ренесансови, барокови и Art Nouveau, с препратки и към гръцкия класицизъм и всичко това изградено около централно ядро, представляващо площад (Piazza Mincio).

The Fountain of the Frogs, in the center of Piazza Mincio,

     Самият фонтан се състои от три басейна един над друг, с преплетени фигури пръскащи вода. А по ръба на най-горния басейн са разположени осем жабки, на еднакви растояния една от друга, от устата на които излиза вода.

The Fountain of the Frogs, in the center of Piazza Mincio, in the Coppede neighborhood of Rome

    А жабки има и на по-долното ниво.

101

3. Полша, гр. Торун, фонтанът „Цигуларят и жабите“ (Poland, Torun town, The Raftsman Fountain in the Old Market Square)

3_4_Poland_torun_fontanna.jpg

     Жабите са един от символите на гр. Торун и фонтанът от 1914г. е свързан с интересна легенда – след проливни дъждове в града се завъдили много жаби и всеки опит да се отърват от тях бил неуспешен. Затова накрая кметът обещал, че който отърве града от тях ще се ожени за красивата му дъщеря. Много младежи опитали и не успели, докато се появил младият музикант, когото никой не приел насериозно. На следващият ден, цигуларят застанал на портата на града и започнал да свири, толкова обаятелно, че всички жаби тръгнали към него. И така той ги повел през ливадите, достатъчно далече, за да не могат да се върнат, спрял да свири и се върнал обратно. И разбира се имало сватба  три дни и три нощи и после заживели щастливо до края на дните си.

Torun_2

     Във връзка с легендата, в Торун решават да си направят още един фонтан на жабките и да го разположат в стария град. Има четири нови жаби, които плюят вода, но вместо цигулар по средата вътрешен фонтан.

4. Испания, Севиля, парк Мария-Луиза (Frog fountain Maria Luisa park – Seville, Spain)

     На площад Испания, в парка Мария Луиза е разположен е уникален керамичен фонтан.

 4_1_ Sevilla_ Fuente de las Ranas_1

   Той е най-старата част от парка и датира от 1914 год. Изработен е от масторът-керамик Мануел Гарсия Монталбан. Представлява кръгъл басейн, в средата на който патица, е стъпила върху гърба на костенурка, а по края на басейна са седнали осем жабки. За съжаление в годините е водена дълга битка с вандалите, заради безбройните атаки срещу него, фонтанът непрекъснато е възстановяван. Накрая се наложило дори да го оградят с метален парапет.

4_2_Sevilla_fuentes-ranas-2       

5. Русия, Дмитров Фонтанът „Очакване“ (Russia, Dimitrov Fountain „Expectation“)

     Един много весел фонтан, изработен през 2003 год., намиращ се зад местния Макдоналдс.

5_2_RussiaDmitrov2

     Известен е още като „Принцесата-жаба“ – във връзка с популярната приказка, състои се от четири фигури, изобразяващи различните стадии на очакване на принца. Градът, също си има история свързана с жабите. Самите граждани били наричани „жабарчета“ , заради многото блата заобикалящи града, комарите и крякането, което се е чувало непрекъснато от тях.

5_2_Dmitrov_FF   5_3_dmitrov_3

6. Германия, град Харта – Фонтанът със свирещите жабоци (Germany  Hartha town – Fountain with playing frogs of Marktplatz)

     Фонтанчето е в центъра на площада, изработен е през 1995год. и фигурите са от бронз.

Hartha_FF1

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

7. Германия, Долна Саксония, Зулинген – Фонтанът с жабите (Germany, Lower Saxony, Sulingen, Lange Str.- fountain with frogs)

     Много интересен, нестандартен фонтан с „особенни“ жаби, които гушкат  по-мънички жабки.

7_1_sulingen_FF

     Намира се в центъра на града. Фигурите са от бронз, създаден е през 1995 год. от Роберт Ендерс – немски художник и учител по изкуство.

7_2_Sulingen_FF_    Sulingen_FF_3


В материала са ползвани снимки от сайтовете:

 

Save

Save

Може да харесате още...

5 Отговори

 1. WilliamBype каза:

  I loved your forum.Thanks Again. Really Great. Cusumano

 2. Юри Нинов каза:

  ЗДР ! Плевенчанин ,съм и също съм отраснал при ,,жабките,, ! Скъп ,спомен ,са ! доколкото знам , те са дело на италианци / това го знам от по възрстни от мен ! Имаше и още един фонтан ,беше на пазара / с-у сградата на ОАП -са / беше с грозде и плодове / и за него ми е разказвано ,че е работа на същите италианци !

  • Katrin каза:

   Здравей Юри, Благодаря ти че ми писа. Тези жабки никога няма да ги забравя и градинката покрай тях. Може и да са италиански, защото много ми приличат на тези от фонтана в Милано. Понеже съм отраснала в центъра на Плевен и нямам спомен за другия фонтан срещу ОАПС, но ще питам родителите си, когато си дойда в града.

 3. Ivo каза:

  Фонтанът с жабките в Плевен – наистина скъп спомен от времето, когато бяхме млади 🙂
  https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1311667942246815&set=p.1311667942246815&type=3&theater

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights