Фонтан Претория на „площад на срама“ е пътувал дълго до мястото си в Палермо

    Най-големият фонтан в Палермо е разпаложен на емблематично за града място. „Рiazza della Vergogna“  или площад на срама – така е наречен площад „Претория“в историческия център на Палермо през 1581г. от местните жители заради голотата на статуите от фонтана, който е разположен там.  Той прилича повече на скулптурна композиция, но все пак си има и малко вода.

    История на фонтан „Претория“

Този фонтан има много интересна история. Създаден е първоначално във Флоренция за тосканската резиденция на богаташа дон Луиджи де Толедо. Същият, през през 1532г е назначен за вице крал на Неапол и Сицилия. Парцелът за неговия парк във Флоренция е закупен „доброволно – насила“ от монахините на Сан Доменико ал Маглио. Необичайното за това имение е, че в градината няма дворец или друга внушителна сграда. Дворецът – Палацо Сан Клементе е построено по-късно. Но по-важното е че има уникален фонтан. Изработен е  от флорентинския скулптор Франческо Камилиани. Работата му започва през 1554г, включва 48 статуи и приключва за две години.  

Преместване на фонтана в Палермо

След смъртта на Луиджи Толедо, през 1574г., потъналият в дългове негов син го продава фонтана от резиденцията на гр. Палермо за 30 000 ескудо. Всъщност Сената на Палермо решава да го купи, за да го постави на площада пред двореца Palazzo Pretorio. И така, фонтанът е разглобен на 644 части и започва неговото пътешествие от Тоскана до Палермо. За да се направи място за него, са премахнати няколко от сградите в съседсво.

     При транспортирането му,  някои статуи са били поврадени, а някои изобщо не пристигнали тъй като са изпратени на други места. Затова се наложило да се направят някои промени в композицията. Фонтанът в Палермо е сглобен под ръководството Камилио Камилиани – син на създателя му.  Завършен е през 1581 год.

Конструкция на фонтана

      Фонтанът Претория е съставен от поредица от басейни с различни размери, заобиколени от мраморни статуи на митологични фигури, алегории, животни и фантастични чудовища. Повечето от човешките фигури са изобразени съвсем голи. Силно набожните и  благочестиви жители на Палермо били в шок, от това което видели  и затова го нарекли  „Фонтан на срама“ – Fontana della Vergogna. Друга причина за това име е,  че той се счита за нещо като изображение на корумпираната община Палермо по онова време.

        Фонтанът и площадът са заобиколени от трите си страни от няколко знакови за града сгради:  Palazzo Pretorio, на чието име са кръстени , Palazzo Bonocore и църквата Света Катерина.

В наши дни фонтан Претория в Палермо е една от основните забележителности на сицилианската столица. 

Текст и снимки: К. Найденова

Източници: https://en.wikipedia.org/wiki/Fontana_Pretoria


Save

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights