Фонтанът „Играещи деца“ пред концертната зала “ Vigado Hall“ – Будапеща

Будапеща е един изключително красив град и всеки, който е ходил там ще го потвърди. Забележителностите и местата, на които да се отиде са толкова много, че спокойно мога да му се наслаждавам няколко дни без да ми омръзне. На всеки ъгъл, на всяка крачка почти уникални сгради с изключителна архитекурна и историческа стойност спират погледа с възхита. Будапеща е на кръстопът, от който може да се тръгне в различни посоки на Европа, така че всеки път потегляйки нанякъде, спираме за първа нощувка тук и разглеждаме нещо ново.

Концертна зала Pest Vigado Hall

Една от тези прекрасни сгради, по крайбрежната улица на Пеща е концертната зала Pest Vigado Hall, разположена в едноеменния парк „Вигадо“. Центърът на градинката се краси от фонтан с две дечица.

Фонтан „Vigado“

Фонтанът носи името на сградата и градинката (Vigadó обикновено се превежда като „Място за веселие“). Позициониран е централно. Представлява осмоъгълен басейн, в средата на който, на по-високо ниво има кръгъл пиедестал, от който се излива вода. Върху него е бронзовата скулптура на две момченца, които си играят с раковина, от която изливат вода.

Фонтанът е създаден през 1896 г. от известният унгарски скулптор Кароли Сеней (Károly Schmidt – 1854-1919г).

Градинката е много приятна и любимо място както за почивка, така и за срещи. Фонтанът разбира се е най-любим на децата, които с удоволствие плискат водата му. Гълъбите също го харесват, особено този черният, който през цялото време докато снимах остана върху главата, на едното от момчетата от фонтана.

Скулпторът Кароли Сеней

Авторът на композицията е унгарският скулптор Károly Senyei. 32-годишен, през 1886г се премества в Будапеща, където не престава да твори. Някои от най-красивите скулптури в унгарската столица са негови, като например две от статуите в Монумента на хилядолетието на Площад на героите (първата и четвъртата в лявата част).

Още един фонтан с деца, но рибарчета е дело на скулптура и е разположен в двора на двореца „Буда“(Budavári Palota).

Дворецът Буда с фонтана с рибарчетата
Фонтан „Рибарчета“

Местоположение на фонтан „Vigado“

Концертната зала с градинката и фонтана са на лесно място, на крейбрежната улица на Пеща. Всеки който разглежда унгарската столица няма как да не мине оттам. По средата е, между два от най известните мостове в Будапеща. Това са мост „Елизабет“ и мост „Сечени“ (аз го наричам Лъвов мост).

Мост „Елизабет“

Другият много добър ориентир е, че точно преди концертната зала Pest Vigado Hall се минава покрай скулптурата на Шекспир.

Съвсем наблизо, от другата страна на концертната зала е началото на най-известната улица в Будапеща -Váci utca, а там се намира друг много емблематичен фонтан – Фонтанът с четирите лъва

Текст и снимки: К. Найденова

Източници: https://www.aviewoncities.com/budapest/vigado.htm; https://hu.wikipedia.org/wiki/Senyei_K%C3%A1roly

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights