„Мацула“ – чешмата на тамплиерите в село Бов

Чешма с интересното име „Мацула“ е една от забележителностите в околностите на с. Бов

История на чешма „Мацула“ в с. Бов

Живяли ли са в България рицари-тамплиери? Според легендата, френският рицар граф Сен дьо Бов, пленен от цар Калоян, останал в района на сегашното село Бов заедно с част от свитата си. След смъртта на император Балдуин Фландърски през 1206 г. маркизът получил благоволението на българския владетел да се засели със своите сподвижници (около 1000) рицари-кръстоносци в землището на днешното село.

В местността където те се устройват, изграждат чешма, като каптират водата от извора „Мацула“ и прокарват водопровод до нея.

Това се случило през 1212год. Рицарите постепенно се претопили с местното население, но чешмата е останала и до днес да напомня за тях, както и името на селото, разбира се. Счита се, че то е взело името на маркиза.

Конструкция

Чешмата в момента има типичната форма на чешма за пиене, без допълнителните корита за водопой на животните или място за пране, каквото е имало на някои от старите чешми. Много интересни са чучура и най-вече канчето, с което да се отпие от водата. На дъното му има тамплиерски кръст. Кръстове има и под халката, за която е захваната веригата, държаща канчето и в основата на чучура.

Местоположение на чешма „Мацула“

Чешмата се намира на малка полянка в края на селото, в така наречената Латинска махала (ясно откъде идва името). През пролетта е пълноводна, но през лятото притокът доста намалява.

До мястото се стига по калдъръмената уличка пред площадчето, където е паметникът на загиналите във войните от село Бов. Табелка с посоката е закачена на близкия метален стълб.

Интересни факти

Същата тази чешма през 2012 г. е възстановена от Рицарите и Дамите на Велик Приорат България и е дарена на община Своге. Това е изписано на плочата върху нея.

Картинката не може да има празен alt атрибут; името на файла е DSC07685-1-1024x683.jpg

Вазова екопътека, близо до Бов

След прокарването на ж.п линията, село Бов започва да се обезлюдява за сметка на Гара Бов, която става и общински център. От тук е началната точка за разходка по Вазова екопътека и до водопад Скакля.

Водопад Скакля

И ако решите да направите тази разходка може да отскочите и до село Бов, което е на около шест километра от гарата и да пийнете вода от най-голямата забележителност там – Рицарската чешма.

Текст и снимки: К.Найденова

Използвана информация: https://bg.wikipedia.org/wiki/Бов

Може да харесате още...

1 Отговор

  1. Румяна каза:

    От стадиоана на гара Бов започва екопътеката Под камико – нагоре към селото, покрай река Трескавец. По поречието има много водоскоци и най-отгоре е водопадът! Не е толкова известен като Скакля от другата страна на шосето, но е доста красив! По пътеката се намира и Камината – интересно скално образование.
    След като се мине НАД водопада, за разнообразие се слиза по другата пътека – Вазовата къща. Минава се през огромни букове и през останки от манастир. Пътеката свършва на стадиона.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights