В Златният парк край Златната река попадаш в царството на приказките

Златният парк – все още малко хора са чували за това място. То не е много известно, защото все още се довършва. Обаче, в скоро време, всички които минават през Луковит ще се отбиват там. Аз със сигурност ще го правя, за да се порадвам на хубавата гледка към реката, докато си пия кафето. Наречен е Златният парк, логично заради името на реката, покрай която е – Златна Панега.

Златният парк в Луковит

Ако кривнеш само на 50-100м от главният път за София, който преминава през гр. Луковит може да попаднеш в царството на приказките на братя Грим или Шарл Перо, или някой друг от прекрасните автори на приказките, с които всички израстваме…

Още на входа се вижда атрактивна бариера. На нея ни посрещат стихове – първите им букви изписват името на парка „Златен парк“

Атрактивната бариера на входа на Златният парк
Златната река – ела при нея
Луковит в прегръдката и грее
Ако искаш да усетиш радост
Тръгвай през подвижната преграда
Ехо от предания безбрежни
Някъде напред ще те посрещне
Паркът ти е щедро благодарен
Ако чист го пазиш, солидарен
Роден край, за него щом се грижиш
Като в крак с природата се движишТова е хубаво и надявам се хората да го четат и осмислят, защото нерядко виждаме съсипани много красиви места.

Тръгваме по алеята, вляво има малко изкуствено езерце – там се разбрах, че се развъждат патици – в средата му плува миниатюрна къщичка.

Продължаваме, като почти на всяка наша крачка изникват причудливите творения на Майстора. Да, слагам му главна буква, защото авторът на всичко изградено тук, наистина е творец с необятна фантазия.

Вляво изникват две гъбки – по-голяма и по-малка. А те, не са просто за украса, имат си своите функции – голямата е тоалетна, а по-малката гъбка е чешма, добре внедрени в околния пейзаж.

Също вляво, на моравата, красива каручка сякаш чака кончето или магаренцето си.

Златният парк край Луковит симратичната каручка отблизо

Вдясно, малка каменна беседка за посядане, чадър -дърво и до нея друга чешмичка също със странна форма – май е като дядо със шапка.

Златният парк - каменната беседка, чадър-дърво и чешмичка - каменен човек

Златният парк е оформен около река Златна Панега, на мястото където тя е преградена, заради изграденият там ВЕЦ. По този начин се е оформило малко езеро.

Златният парк - преливникът на река Златна Панега

В езерото и около него са изникнали къщичките от приказките, за които ще ви разкажа.

Приказните каменни къщурки

В средата на езерото като малък лебед плува къщата на Малечка Палечка или някоя нейна сестра.

Златният парк - къщичката в езерото отблизо

До самото езеро е изградена къщата с каменните цветя. Тя всъщност представлява продължение на стената на бента. Кой или кои приказни герои живеят там – незнам, но къщта е на два етажа. До горният етаж, който е на нивото на парка се стига по каменен мост с каменни цветя. В помещението там след време сигурно ще има кафе-бар, който с нетърпение чакам да посетя – гледката е към цялото езеро.

Златният парк - мостът към къщатата с каменните цветя
Златният парк - къщатата с каменните цветя

До долниет етаж се стига по каменна алея, с каменни стълби. От там чрез атарактивна стълба се стига до също така атрактивни, приказни врати, зад които се крие кой…? Продължението на алеята води към езерото, но голямата дървена порта беше заключена.

Долу до самото езеро се изгражда още една къщичка – гъбка. Пред нея във водата има водни лилиии, които със сигурност когато са разцъфнали ще направят всичко още по-прекрасно.

И остана още една къщурка, която да представя – така наречената „хобитска“ къща. Като я погледне човек все очаква че Билбо Бегинс или Фродо, или някой друг от симпатичните полуръстове ще изскочи от вратата.

Златният парк - каменната къща

Златният парк е едно приказно място, което един човек с голямо сърце създава. Това е прекрасно място за малките, а и за големите, но непораснали деца. Разходката до тук може да се съчетае с посещението на пещера „Проходна“ и екопътека „Искър-Панега“ .

И един интересен факт – песента на Деси Добрева „Рада“ е снимана тук, в Златния парк и край плаващата в езерото къщичка. https://www.youtube.com/watch?v=pEOb62Ldg3M

Текст и снимки: К. Найденова

Може да харесате още...

15 Отговори

 1. Мария Еленкова каза:

  Може ли някой да ми каже работното време ако го знае ?

 2. Ваня каза:

  Колко време отнема разходката долу горе

  • Katrin каза:

   Половин час ако не решите да останете на някоя от пейките или ако къщите работят с клиенти и вие не са отбиете там.

 3. Татяна Загорска каза:

  С вход ли е.И каква е цената.

 4. Елисавета каза:

  В парка става ли за разхождам с количка с бебе?Или е по-добре да сме с ергономична раница?

  • Katrin каза:

   Може с количка само на горното ниво, но има и стълби за да се отиде до езерото ако е отворено. Може би по-добре раница 🙂

 5. Лилиана Илчева каза:

  Допускат ли се домашни любимци

  • Katrin каза:

   Това е парк за разходка. А в къщите, ако вече са отворени – не зная.

 6. Стефан каза:

  Много полезна информация и прекрасни снимки! Моля кажете къде се паркира колата???

  • Katrin каза:

   Благодаря Ви много за отзива. Има паркинг малко преди бариерата.

 7. Мария каза:

  А сега работи ли?

 1. 26.03.2023

  […] Изворът на река Златна Панега, както е по-популярно името на реката не е много известна туристическа атракция, но е много красиво и завладяващо място. Лесно е да бъде посетено и е много близко до много по-посещаваните места в близост, за които може да прочетете, ако последвате връзката, а именно: Пещерата „Проходна“ или Очите на Бога“, Екопътека „Искър-Панега“, Златният парк в Луковит. […]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights