Невероятно синият „Глава Панега“ – най-големият карстов извор в България

Река Панега

Защо „Глава Панега“ е най-големият карстов изворв България?

Освен най-големият, изворът е и най-красивият с невероятния си син цвят. Дебитът на извора зависи от количеството на падналите валежи и температурата на въздуха през отделните сезони. Затова той варира от 700 до 5000 л/сек. Девненските езера, които някои източници считат за първенец по големина представляват 30 отделни извора. През различните сезони техният дебит също се променя, но рядко достига до 4000 л/сек. Така че Глава Панега е най-големия единичен извор в България.

На какво се дължи невероятно синия цвят на извор „Глава Панега“

Валежните води, които се просмукват през варовикови скали, образуват в тях цепнатини и пукнатини, които постепенно се уголемяват и така се увеличава пропускателната им способност. По този начин постепенно се получават системи от пещери, карстови канали, езера и дори водопади. Излизайки на повърхността тази вода е под формата на карстови извори. Съдржанието на карбонати в тези скали е това, което придава този млечно-наситено син цвят на водата.

Признавам си, не знаех че има такива води в България докато не видях с очите си. А толкова много се възхищавах на невероятно синия цвят на река Буна, в Босна и Херцеговина.преди няколко години, когато бях на екскурзия там. Нашият извор е също толкова красив, но за съжаление не така популярен.

Разходка до извор „Глава Панега“

До извора се стига лесно, просто трябва да се отбиеш от главния път през с. Златна Панега. Ако се идва от София е вдясно. Малко е кофти, че е след завоя. Улицата се казва Стара планина – кара се докрая, излиза се от селото. Няма нито една табела, но хората са любезни да ни упътят. Стига се до едно уширение, където се паркира и се тръгва по пътечка вдясно.

В началото има нещо като стълби, оформени с камъни, после пътечката се спуска мужду дървета до самата река.

Река Златна Панега

Пътеката продължава покрай реката, а после започва леко изкачване.

Така стигнахме до отвор на малка пещера. Табели никакви няма. Решихме да влезем, эащото нямаше друг път. Изглеждаше малко страшно и ниско, но въщност пътят е съвсем кратък и се озовахме в една по-голяма пещера.

Входът на пещерата към извор Глава Патега
Другият край на пещерата

Излизаш от пещерата и ахваш. Невероятно синя красота. Емблема на мястото са двата дебели клона на паднало дърво, които са надвиснали над мястото на извора.

Падналото дърво над извор Глава Панега

Самият извор е точно под пещерата, вдясно, водата извира изпод скалите. Оказва се, че тук някъде в древността е имало светилище на древногръцкия бог-лечител Асклепий.,

Мастото на извиране на водата

Мастото е неочаквано, магично, успокояващо и зареждащо. Просто можеш да поседнеш там и да поседиш, като се наслаждаваш на невероятно синия цвят на водата. Така постъпихме и ние, естествено след като си направихме по някоя снимка на клоните на дървото.

След това през пещерата и обратно.

Разбира се, по пътя продължаваме да се любуваме на невероятно синия цвят на извор Глава Панега.

Река Златна Панега

Изворът на река Златна Панега, както е по-популярно името на реката не е много известна туристическа атракция, но е много красиво и завладяващо място. Лесно е да бъде посетено и е много близко до много по-посещаваните места в близост, за които може да прочетете, ако последвате връзката, а именно: Пещерата „Проходна“ или Очите на Бога“, Екопътека „Искър-Панега“, Златният парк в Луковит.

Текст и снимки: Катрин Найденова

Използвана информация от:

https://geograf.bg/bg/article/glava-panega-nay-golemiyat-karstov-izvor-na-blgariya; https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%97%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%BD%D0%B0_%D0%9F%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D0%B3%D0%B0

3 Отговори

  1. Kris Bauch каза:

    This content shines due to its originality and meticulous attention to detail, making it relevant for a broad range of readers. It showcases an exceptional blend of expert knowledge and creative expression, bringing new insights to familiar subjects. The creator’s dedication to both substance and style is evident, offering a compelling and thought-provoking experience. We recommend our readers to engage with this work to gain a deeper appreciation of its unique perspective and craftsmanship.

  2. Your blog is a testament to your passion for your subject matter. Your enthusiasm is infectious, and it’s clear that you put your heart and soul into every post. Keep up the fantastic work!

  3. Domain for Sale каза:

    “Impressive!”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights