Изворът с най-невероятно синия цвят-река Буна

    Река Буна в Босна и Херцеговина е къса рекичка, ляв приток на река Неретва (една най-големите реки в Адриатическия басейн)

Река Буна

Никой нямаше да е чувал за нея, ако не е нейният извор – един от най- големите и красивите извори в Европа. Водата има същия изумително син цвят, както и р. Неретва. Това е типична подземна карстова река, която след това излиза на повърхността. Дебитът на изключително студената и чиста вода е около 30 м3/сек. Реката все едно се ражда от планината.

IMG_2248

Изворът на река Буна в Босна и Херцеговина – водата се ражда от планината с изумрудено син цвят и минава покрай самата сграда на текето.

    Дервишкото теке Благай

До извора през 1520 година дервишите са построили текето(малък мавзолей), където са изпълнявали специален ритуал – поклонение пред бога. Този ритуал се изпълнява и до днес. Впоследствие са построени и другите сгради. Но за мен красотата на това място е природата. Да се види как тези тюркоазено сини води излизат изпод скалите е нещо, което те кара да се поклониш пред природата.  А сградите са сгушени точно под надвисналите над тях скали.

IMG_2244

Изворът на река Буна в Босна и Херцеговина – високите скали надвиснали над извора и сградата на текето

     Все пак е хубаво да се влезе в сградата на текето. Вътре е разрешено за разглеждане, но задължително трябва да се събуеш, а жените да сложат забрадки – раздават ги на място. През малките прозорчета се вижда още по-добре невероятно синия цвят на реката.

 

    Изглед от другата страна на извора

От другата страна на реката, гледката също е много красива. Водата изглежда плътна, но в действителност е прозрачно чиста.

IMG_2247

  Малко след излизането на повърхността, има естествен праг, от който се получава не много висок, заоблен и много буен водопад. Като в кипящ котел!

IMG_4830

     А там под чардака има масички, на които да седнеш е да се наслаждаваш на гледката.

 IMG_2245

     И още по-хубаво – може докато красотата на реката ти радва очите и слушаш клокоченето и бълбукането, да отпиваш от прекрасното кафе, което се сервира.

 IMG_4799

     Може и нещо сладичко да хапнеш, но природата е това, на което се прекланяме.

Buna river

Източници: https://en.wikipedia.org/wiki/Blagaj

Текст и снимки: К. Найденова

 


Може да харесате още...

1 Отговор

  1. 26.03.2023

    […] много се възхищавах на невероятно синия цвят на река Буна, в Босна и Херцеговина.преди няколко години, когато бях на екскурзия там. […]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights