Bad, bad boy на Финландия – фонтанът с огромен розов младеж, който се облекчава.

Във Финландия горещите дни не са много, но все пак ако ги уцелите, може да се разхладите от струята на един много сладък и весел фонтан – розов гигант, който се облекчава. Той разбира се е най-голяма атракция за децата, които могат цял ден да прекарат около него.

Картинката не може да има празен alt атрибут; името на файла е DSC04619-13-1024x683.jpg

Най-известната скулптура на пикаещо момче, естествено е брюкселският Manneken Pis, една от най-големите атракции и символ на белгийската столица.

Малкото момченце е на 400г и е около 60см за разлика от своя по-млад, но много по-огромен брат, намиращ се в Хелзинки наречен Bad, bad boy.

История на фонтан „Лошо, лошо, момче“

Скулптурата на огромният розов гигант е висока осем и половина метра и тежи седем и половина тона. Създадена е в Örebro, Швеция. За първи път е представена на обществеността през 2013 г. по време на публичното събитие за изкуство OpenAir. Авторът – Томи Тоя (1974г) е финландски художник и скулптор.

Скулптурата е от бетон, инжектиран върху стоманена рамка. Водата на фонтана се нагрява, за да може струята да тече дори и при студено време.

Въпреки лошото си име, всъщност лицето на бедното момче е застинало в изненада и има смутен вид, затова че са го хванали да върши нередни неща. Това се подчертава още повече с разширените му като чинии очи и зачервените му от срам бузи.

Местоположение на Bad, bad boy

Както писах по-горе през 2013г Bad Bad Boy е в Örebro, Швеция и уринира в реката, преминаваща през парк в близост до замъка Еребро.

Във Финландия лошото момче се появява през август 2014г първо в центъра на Хелзинки. Няколко седмици статуята наднича от Пазарния площад до Балтийско море. Тя е част от изложбата на неговия автор Томи Тоя (Tommi Toija) в художествения музей на Амос Андерсън по време на фестивала в Хелзинки. През този период момчето се облекчава директно в морето.

Лошото момче на Пазарния площад до пристанището

През февруари засраменият розовелко е преместен на сегашното си място – квартал Jätkäsaari, на Тихия площад пред Verkkokauppa.com. Това е района на градското Западно пристанище, точно пред сградата, в която се намира музеят на компютърните и игрови конзоли в Хелзинки.

За съжаление розовият гигант все още не достигнал известността на дребосъка от Брюксел. Една от причините лошото момче да не е толкова популярно като пикаещия си колега в Брюксел, вероятно е неговото местоположение, което не е така централно. Но той все пак е дооста по- млад и бъдещето е пред него.

Ако сте акустирали с ферибот на Западното пристанище и тръгнете пеша към центъра (не е много далече), няма начин да не го видите – все пак е доста голям и розов.

Западно пристанище Хелзинки

Източници: https://fi.wikipedia.org/wiki/Bad_Bad_Boy https://www.atlasobscura.com/places/bad-bad-boy

Текст и снимки: К. Найденова

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights