Чешмата с минерална вода до статуята на Струма в Невестино

Легендите за Кадин мост разказват откъде идва неговото име, защо река Струма се казва така и защо селото носи името Невестино (вижте разказа за Кадин мост)

Струма невеста и село Невестино

Красивата Струма невеста е символ на селото и нейната статуя е поставена точно срещу южният край на моста, наречен пак на нея – Кадин мост или Невестин мост. И селото – Невестино, на нея е кръстено. Статуята е поставена от към южния край на моста.

Статуята на Струма невеста
Статуята на Струма невеста
Гледка към Кадин мост и плочата с надписа от към страната на статуята на Струма невеста
Гледка към Кадин мост от към статуята

Чешмата до статуята – история

Точно до статуята на невестата има каменна чешма с два чучура. Не е много стара – само от 2000г. Изградена е заедно с още една чешма, също в населеното място. И двете се захранват от един и същ извор.

Водата

Водата от чешмата е минерална. Изворът се намира в местността „Топилата“ и е с дълбочина около 470м. Дебитът му е от около 30 л/сек през пролетта, но през лятото доста намалява, дори може и да спре. Според първоначалното изследване водата е подходяща за ежедневна употреба. Обаче през 2019 г. след направени изследвания се установява, че минералната вода е с по-висока радиоактивност от нормата.

Въпреки, че от години както местните, така и преминаващите през Невестино непрекъснато се спират за да пийнат или си налеят вода от чешмата, сега това не е разрешено.

Чешмата с минерална водатечаща от двата чучура.
Чешмата с минерална вода

Днес чешмата с минерална вода до статуята на Струма невеста може да служи само за украса или за измиване. Местните хора обаче не вярват в повишената радиоактивност и продължават да я пият, защото според тях водата е лечебна и е помогнала на много хора.

Паркът, точно отсреща дава възможност за отмора, разходка или избор на добра позиция за снимане на основната забележителност в Невестино – Кадин мост.

Източници: http://infomreja.bg/presyhnalata-cheshma-v-centyra-na-nevestino.html ; https://www.monitor.bg/bg/a/view/povishena-radiacija-cheshma-nevestino

Текст и снимки : К. Найденова

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights