4 легенди за Кадин мост и река Струма в Невестино

Гледка отблизо на Кадин мост в Невестино с отражение в река Струма

Река Струма лениво тече през с. Невестино. Има и дни, когато е пълноводна и буйна, но това е без значение за изправилия повече от 5 века горда снага Кадин мост. Името му, обвито в легенди и предания идва от турски – „Кадън кюпраси“ или „Невестин мост“ и е свързано с неговото изграждане.

Легенда за тримата братя строители и Струма невеста

Трима братя, най-добрите майстори в района, започват строежа на моста, но каквото изградят през деня, през ноща реката го отнася. И така дълго време. За да запазят името и честта си като добри майстори, те решават да дадат за жертва тази от съпругите си, която дойде най-рано да донесе храна. На другия ден първа пристига Струма, невестата на най-младия брат – майстор Манол. В едната си ръка държала кърмаче. Майсторите я зазиждат, а тя плаче и ги умолява да оставят открити очите и гърдите за да вижда бебчето си и да го кърми. И така умира…

Кадин мост над река Струма-гледка отблизо с отраженията във водата
Кадин мост, Невестино

Доста трагична легенда. Преданията говорят, че сега, когато река Струма е много бурна в бученето на водите се чува плачът на невестата.

Леганда за сватбата на Струма невеста

Според друга от легендите, точно на това място имало сватба. Идват турските войски начело със султан Мурад. Като го виждат сватбарите се раззбягали. Остават само малка част заедно с булката – Струма. Според българските традиции невестата се покланя на войската, покланя се на султана и го дарява с невестини дарове. Султанът впечатлен първо от хубостта на Струма, след това от нейната смелост и от уважението, което тя проявява към него я пита, какво желае за подарък. А тя пожелава да се изгради мост на това място, кръстили го Невестински (Кадън) мост.

Кадин мост, Невестино

Легенда за името на река Струма

Реката, която тече през селото била чиста като сълза. Близо до нея живеела красива девойка на име Струма. Но идват турците и потурчват всички млади жени. Тя успява да се скрие. Един ден, докато се къпе в реката я вижда турчин. За да не попадне в ръцете му, тя се хвърля във водата, но реката обръща течението си защото не искала такава хубост и доброта да се погуби. Турчинът скача към нея и разпорва корема и, а тя носела отроче. Реката, потресена от тази нечувана жестокост приела името на невестата и се нарекла Струма.

Река Струма през пролетта  в границите на Невестино
Река Струма в границите на Невестино

Легенда за кадията

Според най-непопулярната и най-малко вероятна е друга легенда за моста. Той бил изграден по настояването на местен турски съдия – на турски „кадия“ и оттам получил и името си „Кадин“ мост. Но къде тогава отива името на реката – Струма и името на селото – Невестино?

История и архитектура на моста

Според каменна плоча на турски език, зазидана в източния парапет, изграждането е станало в периода 1469 – 1470г. Уникална е архитектурата на дългия 100м и широк 5м гранитен мост. Той е с пет свода, със сталактитови орнаменти и розетки на колоните, които носят конструкцията му. Във всяка колона са оставени отвори, през които водата да се оттича при пълноводие.

През 1968 г. Кадин мост е обявен за архитектурно-строителен паметник на културата от национално значение.

Интересни факти

Според народните поверия и вярвания във връзка с първата легенда за зазиданата невеста Струма, много жени идват при моста за да си отчупят малко камъче. След това го варят във вода и я изпиват, за да са благословени с повече кърма за децата си.

Източници: https://darikradio.bg/kakvo-se-krie-zad-magiata-na-kadin-most; https://bg.wikipedia.org/wiki/Кадин мост

Текст и снимки: К. Найденова

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights