Donnerbrunnen – 280-годишният фонтан, който изчезва и се появява няколко пъти във Виена

Donnerbrunnen всъщност е популярното има на фонтан, който се казва Провиденция(Providentia), но това име било сложно за жителите на Виена и затова те го кръстили на автора му. Този фонтан се намира само на около 300 м от известната църква Свети Стефан. Всъщност, в момента не може да бъде видян в столицата на Австрия, защото е демонтиран заради строеж на подземен паркинг. Очаква се тази красота да се появи отново там през 2022г.

История на фонтан Donnerbrunnen

Истинското име на фонтана е Providentiabrunnen и той е изграждан в периода от 1737 до 1739 г. Фонтанът е проектиран от Георг Донър (Georg Raphael Donner), един от най-добрите художници в тогавашна Австрия. Така той побеждава италианския скулптор Lorenzo Mattielli, който по принцип в този период работи по украсите на Виена. Самите фигури на фонтана са отлети от оловно-калаена сплав от Johann Nikolaus Moll.

Интересното за този фонтан е, че в годините няколко пъти е премахван и възстановяван – изчезва, а после пак се появява, но все на това място. Например през 1773г статуите са премахнати от Комисиято по целомъдрие, заради голотата на фигурите, която те сматали за обидна.

Хубавото е, че скулпторът на когото било поръчано да ги стопи можел да оцени художествената им стойност и ги запазил. През 1781г те са върнати на мястото им, и добре че е така. Колкото и да не съм специалист по изкуство не мога да не се възхитя на красивите статуи.

Между 1871-73г фонтанът е реконструиран изцяло с решение на градския съвет. Направен е гранитен басейн, подменена е фонтанната система и най-важното, фигурите са подменени с бронзови копия, които са много по-устойчиви на атмосферните условия. Оригиналните калаено-оловни фигури сега, могат да се видят в бароковия отдел на галерията „Белведере“.

През Втората световна война фонтанът отново е премахнат, за да бъде върнат на 30 април 1947г.

И последно, на 15 октомври 2018 г. пак е демонтиран, но е внимателно складиран наблизо, за да бъде върнат при приключване на строителството на подземния паркинг.

Стилистика на фонтана

Фигурата на Providentia

Централнато мято на фонтана е заето от алегорична фигура на жена на висок пиедестал, представляваща или Божието благоволение или Провидението – Providentia на латински. Това е символ за прозорливостта, в случая за прозорливостта и доброто управление на града, което може би се отнася за доброто водоснабдяване на Виена.

Покрай жената са поставени фигури на дечица, които играят с риби, от чиито уста тече вода.

При разработването на проекта за фонтана, Georg Donner, работещ в бароков стил, решава да създаде алегории на австрийските реки, които се вливат в Дунав. Така той създава четири статуи, разположени на основните оси на фонтана. Двете мъжки фигури представляват реките от Горна Австрия – Traun и Enns. Двете женски фигури са реките от Долна Австрия – March и Ybbs.

Река Траун е представена като младеж, който се опитва да прободе с тризъбец, риба на дъното на басейна.

Статуята на река Traun

Река Енс е представена със статуя на възрастен работник на ферибот, който е облегнал греблото си на камък – така се символизира, че тази река е важен транспортен маршрут.

Статуята на река Enns

Река Ybbs е представена чрез статуята на млада девойка, която държи делва, от която се излива вода. За съжеление от ъгъла, от който съм я снимала, делвата не се вижда.

Статуята на река Ybbs

Статуята на река March държи раковина, от която излиза вода. Фигурата е полегнала върху релеф, изобразяващ битка, като така се подчертава това, че е гранична река.

Статуята на река March

Рако Дунав, в която се вливат четирите реки всъщност е изобразена чрез четирите малки голи дечица, разположени в ценъра на фонтана. Всяко от тях държи различна риба: щука, шаран, сом и сьомга, от чиито уста тече вода.

Представянето на реки, чрез алегорични скулптурни фигури е доста популярно при създаването на едни от най-красивите фонтани. Разбира се best of the best е произведението на Бернини, на площад Навона в Рим, Фонтанът на четирите реки. Има и други – Фонтанът на трите карниолски реки в Любляна, Фонтанът „Дунав“ в Будапеща и други.

Ако все пак никога не върнат фонтан „Providentia“ или по-известен с името на автора си – Donnerbrunnen, на мястото му на площад Neuer Markt във Виена ще остане споменът за него включително и чрез тази публикация.

Текст и снимки: Катрин Найденова

Източници: https://de.wikipedia.org/wiki/Donnerbrunnen

Може да харесате още...

1 Отговор

  1. çiçek sepeti каза:

    Highly energetic post, I loved that a lot. Will there be a part 2?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights