Фонтани с жабки 2

    Фонтаните, върху които има жабки се оказаха не малко. Симпатичното земноводно е доста предпочитано за тази цел. Понякога, то е основен герой, а друг път е част от композицията. Тук ще добавя още няколко фонтана:      1. Лас Палмас де Гран Канария (Frogs fountain-Las Palmas)

     Най-големият град на Канарските острови – Лас Палмас също се е украсил с такъв фонтан, ограден с цветни лехи, които всяка година са различни и разхлаждащ хората в летните жеги.

6_1_Las_Palmas-Hurtado_2o

2. Италия, Кианти, Сан Сано – „Фонтанът с жабата“ (Frog fountain-Saint Sano, Italy)

     Фонтанът в селото, в тосканската област Кианти представлява много странна жаба, която  отпива от бутилка и в същото време изхвърля вода от устата си. Това не е случайно, тъй като районът е прочут с лозята си и производството на вино. Работата е на скулптура Плино Тамаро.

10_3_SSino

     Всъщност, тази жаба е доста известна и  желана сред хората на изкуството, тъй като фонтанът е същият като наградата „Golden frog“, която се връчва всяка година в Сан Сано на  известни художници.

10_2_San_Sino

3. Фонтанът Тилгнер в парка „Ресел“ – Виена (Fountain Tilgner in Resselpark – Vienna)

     Фонтанът Тилгнер е построен през 1902 г. в памет на скулптора Виктор Тилгнер. В центъра на фонтан  има гранитен басейн, в средата  му е поставена цилиндрична база с надпис „В памет Виктор Тилгнер, град Виена – 1902 г. “ Отгоре стоят два херувима, които държат риби.

Tilgner-03

     На ръба на басейна на фонтана са седнали или полегнали четири бронзови жабки, пръскащи струи вода.

Tilgner_fountain_Wiena_1

В столицата на Австрия има и  друг фонтан с жаба:

4. Австрия, Виена, Фонтан на площад „Зимеринг“ (Simmeringer Place, Kaiserebersdorfer street – Vienna)

     Фонтанът е създаден от известния австрийски художник Готфрид Кумпф и открит през 2000год., във връзка с удължаване на линия 3 на метрото до площад „Зимеринг“. Представлява принцът-жаба от едноименната приказка, седящ на златна топка.

Simmeringer_Platz__Frosch_Brunnen_

6. Полша, град Свирадов Здрой (Poland, Sviradov Zdroj town-frogs fountain)

     Фонтанът с жабите е един от символите на града, намиращ се близо до границата с Чехия. Малък град е, но много известен с минералните си води, богати на радон.

 Swieradow_zdrue_2

6. Полша, Катовице („Frog fountain“ Poland, Katowice)

     В Полша явно доста харесват фонтаните с жабки. В Катовице също има малко фонтанче в центъра на града, на улица „Stawowa“.

Katowice_FFrog

7. Унгария, Кечкемет – „Фонтанът с жабката“ (Hungary, Kecskemét – „Fountain of frog)

11_1kecskemet_FF

     Малко езерце, със странно, доста модернистично жабче, пръскащо вода.

Kechemet_FFrog3  Kechemet_FFrog2

8. Фонтанът „Младост“ на френския скулптор Макс Блонд (The fountain „Juvenility“ by french sculptor Max Blond)

     През 1904 год. френският скулптор Макс Блонд, излага в салона на изкуствата в Париж скулптурната група-фонтан „Младост“, която е харесана изключително много. Появили се няколко купувача, които се съгласили той да направи няколко копия.

6_1_ODESA_FF

     И така една от репликите е закупена от богати граждани на Одеса. Първоначално фонтанът е сложен в двора на вилата на известен ювелир от юга и баща на поета-преводач  Александър Биск. След идването на съветската власт, дачата е национализирана. Фонтанът е преместен през 1970 год в двора на английския клуб, където е и до днес. Наричат го „Децата и жабокът“.  

 

 Един от неговите братя се  намира в гр. Дижон – Франция.

Разположен е на площад Дарси. Разликата между двата е в материала. Одеският е изцяло от камък, докато при френският фигурите са от бронз. И жабите са различни, освен това тези на дижонския фонтан са три на брой. Но и двата фонтана са много хубави.

\

     Ако продължа да търся в нета, със сигурност ще намеря още доста фонтанчета с жабчета, сигурна съм че ги има във всяка държава. Но засега ще се огранича с тези. А в следваща публикация ще покажа и доста интересни фонтани с локация Северна Америка.

 


В статията са ползвани снимки от следните сайтове:

Save

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights