Река Осъм и красивият римски мост

     Вероятно много хора не предполагат, пътувайки по трасето от София за Русе или пък в обратната посока, какво красиво творение може да бъде видяно дори и от самия път, само че, ако се движиш с по-ниска скорост. Това е римският мост над река Осъм. Намира се непосредствено до село Българене.                    DSC00627-2

    История на римския мост

Специалистите смятат за него, че е граден през XVI век. Това реално показва, че мостът не е римски а от типичните гърбави каменни мостове от онова време. Въпреки това, цели пет века той стои непоклатим над реката. И до момента хората го ползват, макар че вече не е част от главния път към с. Изгрев, което е било до 1968 год.

DSC00633-1

 Архитектура на моста

  Мостът е с 5 свода, средният е най-голям и висок, което прави гърбица в центъра му.  Спрямо тази гърбица е симетричен.  Камъкът, от който е зидан си личи ясно, както и добре се вижда, че от сводовете му нищо не е изпаднало, независимо, че толкова векове е изложен на природните сили. За разлика от построените в по-ново време …, но сега ще говорим само за красивите неща.

Преди години мостът е заснет и поместен в книгата „Каменната огърлица на България“

Гледка към римския мост над река Осъм с огледално отражение във водата.

     Напълно заслужено мостът е част от списъка на Националния институт за паметниците на културата.

Как да стигнем до моста над река Осъм

Ако пътуваме от Плевен по посока Русе, мостът е преди с. Българене. Трябва да се пресече разклона с отклонението за Никопол и на около 250м, в ляво има черен селски път. Все по пътя,  река Осъм и моста са на 500м.

Текст и снимки: К. Найденова

Източници:https://btvnovinite.bg/az-reporterut/praznici-i-tradicii/rimski-most

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights