Плитвичките езера – царството на водопадите и каскадите

     Знаете ли че, Плитвичките езера е едно от малкото места на нашата планета, където всяка година се появяват нови водопади. Това е свързано с варовиковия произход  на планините около тях. Падналите листа и клони от близките дървета бързо се покриват с отлагания – наричат ги кредни растения, които продължават да се вкаменяват. Така те образуват твърди кори под водата. В местата на преливане на водата над тях възникват естествени бентове, от които долината на река Корана се преобразява в каскада от 16 стъпаловидно подредени проточни езера.

Тръгване по маршрута

    Разходката из националния парк, който от 1979год. е включен в списъка на Юнеско за световно наследство, започва с малък преход през гората, след което се стига до малък кей при първото езеро. От там, с малко корабче се отива до отсрещната страна.

Upper lakes

     И така – пристигаш в царството на водопадите. Колкото и снимки да разглежда човек предварително, колкото и въображение да има –  гледките около него са стократно по-красиви. Водата блика и клокочи отвсякъде.

Plitvice Lakes

Паднали дървета в едно от Плинвичките езера, което по-късно ще спомогни за образуване на ново водопадче.

Plitvice Lakes

     Придвижването става по пътеки и стълби направени от дървени гредички. Всичко, включително и парапетите е от естетвени материали.

Plitvice Lakes

Plitvice Lakes   Plitvice Lakes

     Разходката с корабче продължава надолу по езерото. Изключително удоволствие  е да се возиш, да се взираш в сините води, опитвайки се да видиш плуващите риби или  да се наслаждаваш на гледката  – извираща и подскачаща вода отвсякъде.

     Дървените пътеки

За да се стигне до долните езера малко трябва да се походи пеша – незначителен преход през гората. А там е другата част на царството на водопадите. Разходката е по сковани от дървени гредички дълги алеи покрай езерата или направо през тях.

Plitvice Lakes

Дървените пътеки, по които се придвижваш покрай Плитвичките езера.

Plitvice Lakes

Plitvice Lakes

    За гледките на Плитвичките езера трудно се намират думи за описване – ще се повтаря едно и също – приказно красиво, прекрасно, вълшебно и други подобни. Затова гледаш, наслаждаваш се и правиш снимка след снимка.

    През април когато е сезонът на пълноводието, освен че водата извира отвсякъде, тя бълбука и току под  дървените греди, по които се преминава, а дори на места ги залива.

Plitvice Lakes

  Тези дървени пътеки, минават на места точно до спускащата се вода. Играта на слънцето с водните пръски образува понякога красива дъга над каскадите.

Големият троен водопад

Plitvice Lakes

Водопадът с трите големи струи на Плитвичките езера

    Водопадът, който аз кръстих „Тройният“, май се оказа най високият водопад на долните езера. Водата пада на три огромни струи от височина от около 78метра, но дори и да не е той, пак е много висок.

Plitvice Lakes

    Снимката изглежда като в мъгла, защото целият въздух е наситен с водна прах. А гледката и от близо, и от далече е направо зашеметяваща.

 Plitvice Lakes  Plitvice Lakes

    Гледки от високо

Връщането обратно към началната точка, е чрез изкачване, за да се стигне пак до Горните езера. А там, най-горе,  може да се изпита пълна наслада от гледката на каньона, който обгражда Долните езера.

Plitvice Lakes Plitvice Lakes

    И един последен поглед, за да запечатиш тази красота, завинаги или до следващия път, ако е рекъл Господ.

Lower lakes canyon

Част от красивата долина на Плитвичките езера и дървена пътека за преминаване покрай каскадите.


Текст и снимки: К. Найденова

 

 

 

 

Save

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights