Лъвова чешма в Казанлък

Знаете ли кое е общото между паметника на Цар-Освободител в София, статуята на Свободата в Русе и статуята на Колумб в Буенос Айрес ? Това е Лъвовата чешма, на която казват още и Царската чешма, или по-точно те имат един и същи автор. Това е италианският скулптор Арнолдо Дзоки.

Чешмата с три лъвски глави е построена в чест на княз Фердинанд Сакс-Кобургготски. Разположена е в центъра на гр. Казанлък, на площада, в западния му край, под две дървета. Вижда се отдалече. Изградена е със средства, които царят лично наредил да бъдат отпуснати.

Каква е историята на чешмата?

През 1893 г. казанлъчанинът Иван Патев изгражда водопровод, с който докарва вода до града чак от връх Бузлуджа. Патев пише писмо до княз Фердинанд за да му съобщи, че иска да направи чешма на това място, дар за него и съпругата му – италианската принцеса Мария Луиза. Трогнат, князът нарежда парите да бъдат осигурени. И била изградена тази прекрасна чешма. Официално е осветена през 1903 г. при посещението на княза в Казанлък.

Разбира се, при „народната“ власт, в  края на 40-те години на ХХ век царските символи на чешмата са заличени – ъглите с изваяни колони с капители, върху които стояли инициалите на княза “ Ф I “ и царската плоча с надпис, свидетелстващ за дарението на княза. Хубаво е, че след 1989 година чешмата е възстановена в първоначалния й вид.

Чешмата с колоните с надпис Ф (Фердинанд)
Надписът, посветен на дарението от княза

Лъвовата чешма днес

В днешни времена водоснабдяването на чешмата е променено и водата вече не идва по  водопровода, граден от Иван Патев. Старият каптаж бил затворен, а чешмата е свързана с друг водоизточник. Макар и с по-слаба струя, водата от красивите чучури е винаги чиста и студена. Лъвските глави са най-хубавото нещо в чешмата.

Всеизвестна шега в град Казанлък е да се устройват срещи до източния лъв, защото такъв няма. Главите – чучри са само три. Друга легенда, както на много места с чешми и фонтани гласи, че ако пиеш вода от нея, завинаги ще останеш в града.

Авторът – Арнолдо Дзоки

Авторът на това изящно творение е флорентинският скулптор Арнолдо Дзоки. Този талантлив италианец е това, което прави Лъвовата чешма сестра на паметника на Цар-Освободител в София, статуята на Свободата в Русе, Статуята на Гарибалди в Болоня, статуята на Колумб в Буенос Айрес и много други както в България, така и по света.

Ползвана информация от: http://www.presstv.bg/забележителности/лъвовата-чешма/ https://ru.wikipedia.org/wiki/Arnoldo_Zocchi

Текст и снимки: К. Найденова

Текст и снимки: К. Найденова

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights