Природна забележителност водопад „Скока“ до село Калейца, край Троян

От дестките си години, та чак досега в Троянско съм ходила сигурно хиляди пъти. Обикновено това най-често е свързано с посещение до любимия Троянски манастир. В други случаи горещите минерални води на село Чифлик, са били притегателното място. А и в гр. Априлци редовно се отбиваме с моите съученици за ежегодния „Фестивал на сланинката и греяната ракия“.

Реших да открия нещо ново в този край. Поразрових из нета и установих че тук е пълно с различни забележителности, които въобще не са за изпускане. И така, набелязах си прекрасният водопад „Скока“ на река Лопошница, край село Калейца – само на около 7км от Троян.

Водопад „Скока“ на река Лопошница

Водопад Скока - поглед откъм вира.

Местоположение на водопад „Скока“

Да се стигне до водопада е много лесно. От пътя Ловеч-Троян, на 5 км. преди града се отбиваш вдясно към село Калейца. Преминава се през цялото село и се продължава около километър и половина. Има малко уширение, на което може да се паркира. Голяма табела указва, че сме на вярното място.

Пътеката към водопад „Скока“ е равна и съвсем лесна за преодоляване от всеки. Намират се и спомагателни стрелки, така че няма опасност от объркване.

След 15 минутки и то съвсем бавен ход сме на мястото – има маси и пейки за пикник. Тук на това място сме точно над самия водопад.

Река Лопошница над водопадчето си е съвем нормална рекичка и през слънчевия мартенски ден весело бълбука.

Река Лопошница малко над водопад Скока

Озовавйки се най-отгоре, понеже не прочетохме указателната стрелка, пък и не попитахме, решихма да се върнем обратно и по някоя друга пътечка да слезенем долу до реката. Идеята беше срещу течението да се върнем в подножието на водопада, което и направихме.

Приятна разходка и множество странни дървета и коренища. За който обича да снима има достатъчно материал.

Водопад „Скока“ или „Лопошница“

Водопад „Скока“ е обявен за природна забележителност от 1978 год. Височината му е около 10 метра. Малкият вир – езерце, който се е образувал под него е дълбок над 4,0м. Това е любимо място за разхлада през горещите летни дни.

Водопад Скока

В средата на март е достатъчно пълноводен, но може би през лятото става по-рехав. Естествено, че на място и на живо всичко е 100 пъте по-хубаво, колкото и да се старах да направя готини снимки.

Отстрани до водопада има дървена стълба, по която може да се изкатериш, а лятно време – така ни казаха, се ползвала и за скокове.

Водопад Скока

Хората, които засякахме долу в подножието на водопада ни показаха вярната пътека, по която да се качим отново горе над скока и затова нашата групичка реши да се върне по правилния начин. Така се изкачихме отново над водопада, но вече от другата му страна. Понеже все още няма листа по дърветата, водата прозираше между клоните и игриво проблясваше.

И така, в крайна сметка се озовахме там, където бяхме най-в началото – над самия водопад „Скока“

Водата, точно преди големия скок надолу

Село Калейца

Както писах и по-горе, селото е само на 7км от Троян. В него има много интересен паметник на местен опълченец.

Тук също има и стара църква от 1859 г. „Възнесение Господне“ или Св. Спас. Към църквата навремето е имало две килийни училища, които обаче не са запазени. Жената, която държи ключа за църквата, живее точно отсреща.

Селото е родно място на писателя Ламар и къщата, в която е отраснал е превърната в музей.

Римска пътническа станция“Состра“

Съвсем наблизо, на 7км преди отбивката за с. Калейца когато идваш от Ловеч към Троян има друга, но историческа забележителност. За тези които имат желание да научат още нещо ново, археологическите разкопки са до самия път. Крепостта Состра, край село Ломец е една от многото охранявали Римския път през Троянския проход. Това е най-прекият път свързвал град Ескус /с.Гиген/ с Филипополис /Пловдив/. В крепостта е бил разположен военен гарнизон.

Римският път през Троянския проход

Смятам, при следващото ми идване в този край да потърся още прелестни изненади, които да посетя.

Източници: https://www.visit.troyan.bg/turizam/drugi-prirodni-obekti https://bg.wikipedia.org/wiki/Калейца

Текст и снимки: Катрин Найденова

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights