6-тонен гърбат кит е част от фонтан в Аляска

Whale fountain

Гърбатият кит е един от най-големите видове. Има набито тяло с отчетлива гърбица, откъдето идва името му. На дължина достига до 16м, а на тегло до 48т. Той е много акробатичен и често се подава над водата. Мъжкият изпълнява сложна песен, траеща 10-20 мин. която се повтаря в продължение на часове. Счита се, че вероятно има роля при чифтосването.

В столицата на Аляска – Джуно има фонтан с уникалната статуя на гърбат кит изскачащ от водата – като истински.

История на фонтана

Цели десет години се работи по създаването на този кит, за да може най-накрая през 2018г да бъде монтиран „Tahku“ – такова е името на проекта. Финансирането е със средства на града. Проектант е Tetra Tech Inc, а цялото строителство е изпълнено от Admiralty Construction Inc и местни фирми подизпълнители за всички дейности.

Строителство на фонтана

Фонтанът – кит е изработен в гр. Ентърпрайз, щата Орегон. Превозван е до Джуно както с камион, така и с ферибот – около 3250км. При конструирането на фонтана са приложени най-съвременните инженерни техники. Използвано е оборудване, доставено от Италия за управление на системата на басайна, филтрираща система, осветлението и вътрешния водопровод.

Whale fountain Djuneau

Идеята е струите на фонтана да възпроизвеждат ефекта от изтичане на вода от огромния бронзов бозайник.

Конструкция на фонтана – кит

Скулптурата на кита е изработена, доставена и сглобявана цели 10 години. Като завършена, конструкция е с височина 25 фута (7,62 м) и общо тегло 6,5 тона.

Китът е изработен от бронз. мястото, където е поставен създава илюзията за безкрайност, за океан.

Водата за фонтана се доставя чрез колектор от неръждаема стомана до резервоар под скулптурата.

Той е разположен в басейн с диаметър 50 фута (15,24 м) на брега на канала Gastineau. Фонтанът е създаван заедно с парка Overstreet Park, представляващи части от един общ проект.

В действителност, могат да се видят невероятни гледки на истински китове, когато те мигрират по канала, в който е разположен фонтана.

Целият проект е осъществен за да се отпразнува 50-годишнината от държавността на Аляска. 5-минутно шоу се повтаря на всеки половин час, имитирайки естественото разплискване на водата при скок на огромния кит.

С удоволствие бих се снимала пред този невероятен фонтан-кит.

Текст: К. Найденова

Източници: https://www.architectmagazine.com/project-gallery/a-whale-of-a-project; https://www.ocregister.com/2018/06/18/Finishes-work-on-enormous-breaching-whale-statue-in-alaska/; https://www.thecoachmensclubhouse.com/skips-corner; https://bg.wikipedia.org/wiki/Гърбат кит

Снимки: Дадена е връзка към сайта, от който са взети.

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights