Фонтанът на якобинците в Лион

    Разположен в средата на площада фонтанът на якобинците е построен заради щедростта на един …  най-обикновен тапицер от Лион.

  История на фонтана на якобинците 

През 1843 година, майсторът завещал богатството си на града, с искането на площада да се изгради монументален фонтан, който да е захранван с вода непрестанно.

       На това място през годините е имало три чешми, като последната е подавала вода чрез промпа, издаваща силни звуци, което лазело по нервите на тихия човечец.  И така изграждането продължило седем години – до 1890г. Тогава се решило площадът да се нарече – Площад на якобинците – кръстен на манастира на якобинците, разположен в южния му край. Архитектът на фонтана е бил вдъхновен от римската гробница на древния Гланум- древен архитектурен комплекс на юг от St Rémi de Provence – приликата наистина е доста голяма.

     Кулата е разположена в два басейна, един над друг и заобиколена от четири морски сирени, държащи риби и пръскащи вода.

  Кои са фигурите под арките на фонтана?

В четирите арки са поставени скулптурите на четирима художници, олицетворяващи изкуствата, развивани в град Лион.

Ферибер Делорм

     Ферибер Делорм – голям френски архитект от епохата на Възраждането. Проектирал е замъците Сен-Мор и Ане, както и моста на известния замък Шенонсо, достроил е дворецът Фонтебло и много други. До него е Жерар Одран – гравьор в двора на Людовик  XIV.

   Другите двама са скулптурът Гийом Кусту и Иполит Фландрен – художник, исторически живописец и портретист.

Жерар Одран

  И до днес красивият фонтан изпълнява функциите си на един от централните площади на Лион, така както е завещал щедрият тапицер Луис Дантон и свежите му струи разхлаждат въздуха в горещите дни.

Разбира се, най – голямата забележителност на Лион е красивата, като лебед кацнал на хълма, катедрала  Нотр-Дам-де-Фурвиер – на хълма Фурвиер.

 

Източници: https://en.wikipedia.org/wiki/Place_des_Jacobins

Текст и снимки: К. Найденова

 


Save

Save

Save

Save

Save

Save

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights