„Корабите“ – необикновените каменни гиганти край Синеморец

Синеморец е изключително красив по цялото си крайбрежие. Всеки от плажовете му е уникален още като се започне от пясъчната коса при устието на река Велека. По хубост не отстъпват и южните му заливи Бутамята и Липите.

Село Синеморец

Синеморец реално е най-южното курортно селище на Черноморието ни (Резово не го броя). Името на Синеморец е буквален превод на гръцкото „γαλάζιος“ – или небесносиньо. И това е оправдано, защото морето тук сякаш е малко по-синьо от останалата част на крайбрежието ни.

Скалите край Синеморец

Тук се получава перфектната комбинация между планина и море – зелените гори на Странджа планина се сливат със златистите дюни на плажовете. Изобщо, за обичащите разнообразието – тук е тяхното място.

Покрай скалистите брегове са скътани множество малки заливчета, където може да се намери уединение и спокойствие от шума на множеството плажуващи.

Малко заливче южно от пясъчната коса

Уникалните скали под въздействието на морските вълни са изваяли причудливи форми. Черешката на тортата обаче са две от тях изключително много наподобяващи кораби, които сякаш са акустирали в малкото заливче. Известни са като местността „Корабите“.

Природна забележителност: местност „Корабите“, Синеморец

Местност Корабите, Синеморец

Малко трудно беше да ги открием тези „Кораби“, никъде в Синеморец нямаше табела. Въпреки че видяхме местоположението им в Google, пробвахме по няколко улици, докато улучим вярната. Пътят в по-голямата си част е черен, но не е проблем да се мине с всякаква кола.

Гледка към „Корабите“ от далече

Тъй като отидохме привечер, а и слънцето беше решило да се поприкрие зад облаците, снимките са малко по-тъмни, но уверявам ви гледката си заслужава 1000 пъти. И наистина двете скали са досущ като два вкаменени кораба. На живо изглеждат много, ама много по-внушително.

Според предания, името на местността идва още от древността. Счита се, че пирати са палели огньове, за създадат представата за морски фар. Така примамвали търговски кораби в плитчините за да ги ограбят.

Местност Корабите, Синеморец
местност „Корабите“, Синеморец

Тези скални титани са огромно природно богатство за Синеморец. Усещането за тяхната величественост не може да се опише. Дори и най-хубавите снимки, които съм виждала пак не могат да представят грандиозността им.

Ако не трябвяше да пътуваме сигурно щях с часове да седя на зелената пейка и да съзерцавам тази прелест.

Местност Корабите, Синеморец

Текст и снимки: К. Найденова

Източници: http://tzarevo.net/index.php/za-obshtinata/geografska-harakteristika/item/437-sinemoretz-sinemorets; https://www.tsarevo.info/galeria/mestnost-korabite-v-sinemorets-prez-obektiva-na-10-fotografi/

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights