Устието на Велека – там, където реката прегръща морето

Река Велека тръгва от турската територия на Странджа планина, но в по-голямата част течението преминава през България. На мястото, където Велека приключва своя път вливайки се в Черно море се образува неповторимо устие с красива пясъчна коса.

Прегръдката на реката с морето в близост до Синеморец е едно от най-красивите места по нашето Черноморие. Мястото е защитена местност и е част от природен парк Странджа.

Да направим един плаж на пясъчната коса при устието на Велека беше прекрасен избор за един от дните на лятната ни почивка.

Как да стигнем до устието на Велека?

Първият път пропуснахме отбивката. Видя ни се, че е някакво съвсем малко пътче и така стигнахме почти до градчето. Точно преди табелата му има уширение и паркинг. От там също може да се стигне пеша, но е малко по-далечко. И така.. върнахме се обратно.

Рално, първото отклонение е на около 580м веднага след моста над река Велека. На 60м след него има второ, но и двете се събират в един общ път, така че е все едно кой ръкав ще хванете.

Мостът над река Велека.

Пътят е черен, но лека полека – не се отказвайте, в края му има огромен паркинг до самата пясъчна коса. Ние се подведохме по други спрели коли и паркирахме малко по-нагоре и съответно се наложи под жарките лъчи на слънцето да походим пеша.

Пясъчната коса и устието на Велека

Повярвайте, заслужава си разходката, дори и след ходенето пеша в жегата. Брегът тук е малко по-висок, по-дълбоко е и пясъкът е по-едър.

Докато вълните на Черно море се разбиват бурно в пясъчната коса, отзад река Велека почти не помръдва, лениво опънала своята снага.

Бурното Черно море
Спокойната река Велека

Затова някои хора предвидливо си бяха разпънали чадърите край реката на по-закътано… въпрос на вкус. Други пък се пробваха да хванат риба.

За съжаление не можах да видя как реката и морето се сливат в любовна прегръдка. Много често през лятото, заради почти никаквите валежи, нивото на Велека спада и бурните вълни на морето я затрупват с пясък, така че да не може да се влее. Все едно любовникът наказва своята любима за известно време като я изолира.

Тук трябва да е устието на Велека

Така при устието на Велека през лятото често се образува нещо като езеро или лагуна.

Защитената местност и красивите гледки

Както написах и по-горе, мястото е защитена местност, част от природен парк Страндажа. Целта е да се опази долното течение на реката, пясъчната коса и част от черноморското крайбрежие.

Водите на Велека са едни от най-чистите в България. Над защитената местност преминава големият миграционен път Via Pontica. Тук има места пригодени за наблюдение на птици.

За най-прекрасните гледки към пясъчната коса и за да се направят най-красивите снимки трябва да се отиде на скалите над плажа. За да се стигне дотам трябва да се отиде до Синеморец и след това по третата улица вляво – все направо и докрая.

Панорамата, която се разкрива пред очите е почти божествена..

В съседство между скалите се крият други по-малки плажчета.

Тук се разкрива прелестна гледка не само към пясъчната коса и устието на Велека. От тук се вижда почти цялата северна част на крайбрежието на Синеморец. Там в едно от заливчетата са скътани „Корабите“ – невероятни скалните образувания, природна забележителност и притегателно място за любителите – фотографи.

Прекрасно е мястото, тук при устието на река Велека. Макар и в конкуренцията на Ропотамо и Камчия, това е несъмнено най-живописното кътче по българското черноморско крайбрежие.

Устието на  Велека и пясъчната коса

Текст и снимки: К. Найденова

Източници: https://bg.wikipedia.org/wiki/Велека; https://www.tsarevo.info/eko-turizam/zashtitena-mestnost-ustie-na-reka-veleka/;

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights