Чешма „Света Богородица“ в близост до изворите на река Младежка, Странджа

За уникалната екопътека „Изворите на река Младежка„, вече разказах в друга публикация. Както споделих там – да видиш как се ражда една река, как се появява едва ли не от нищото, е страхотно изживяване. Разходката в дебрите на пленителната Странджа планина, покрай виещата се край скалите и под дървените мостчета река е незабравим спомен.

Река Младежка

В самото начало на екопътеката се минава покрай голяма каменна чешма.

Чешма Света Богородица да река Младежка

Чешма „Света Богородица“

Чешмата Света Богородица е част от зоната за отдих с барбекю вляво от пътеката към изворите и пещерите на река Младежка. Предполагам, че идеята е след разходката, когато се връщаш да поседнеш там за почивка. Или направо се отива на пикник, но това е по-подходящо за местните хора.

Чешмата е изградена в П-образна форма, двете крила са стъпаловидни. В централната част, под арка са подредени пет чучура – два отгоре и три отдолу. На свода на арката е написано името на Божията майка.

Чешма Света Богородица да река Младежка
Чешма Света Богородица да река Младежка

Икона на Света Богородица е сложена в специално направена ниша във формата на кръст.

Чешма Света Богородица да река Младежка

Името на чешмата е свързано с намиращия се в близост параклис „Света Богородица“. Малкият, самобитен параклис е изграден и се поддържа с много любов от местните хора.

Чешмата е дарение от местен жител – Борис Лимперов, изградена е през 1993год. Дарителят не само е изградил чешмата, но и в продължение на години я поддържа, както и околността – басейните с вода, параклиса, някои информационни табели, чистотата и добрия вид на мястото за пикник. Всичко това безвъзмездно, с доброволен труд и лични средства. Поклон пред такива всеотдайни хора!

Чешма Света Богородица да река Младежка

През лятото, когато е по-горещо, водата успява да захрани само долните три чучура. Вероятно, гледката на пет течащи чучура е доста по-запленяваща, но и само с трите пак е добре.

Чешма Света Богородица да река Младежка

Както на много други места и тук хората хвърлят монетки за здраве и късмет в коритото на чешмата.

Чешма Света Богородица да река Младежка

Водата от чешмата е студено-разхлаждаща и приятна за пиене. Тръгвайки по еко маршрута до изворите на река Младежка туристите могат да заредят бутилките си. А… указателните табели са точно до чешмата.

Чешма Света Богородица да река Младежка

Цялото това място наистина е природна забележителност, която е удоволствие да се преброди от начало до край, потъвайки в дебрите на загадъчната Странджа.

Текст и снимки: К. Найденова

Източници: https://zelenastrandja.com/

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights