Разходка в Странджа до извора на река Младежка

Река Младежка сега е с това свежарско име, но до 1950г е носела доста по-мрачното – Тъмна река (Карамлък). След това е преименувана като едноименното село.

Село Младежко

Село Младежко, на 35км от Малко Търново е сгушено в гънките на красивата Странджа планина. Пътят към екзотичната екопътека до извора на реката преминава през него. Като ориентир за началото на приключението е най-странната автобусна спирка, която съм виждала.

Пошегувахме се, че това може би е приемната на кмета, защото си имаше всичко необходимо.

По улицата вляво от спирката е пътя, по който след около 500м се стига до началото на екопътеката. Има паркинг, пресича се по мост над реката.

Малко поръждясял, но е в сравнително добро състояние. След него, пътя е през поляните до хладната сянка на гората, през която се вие река Младежка.

В ляво са чешмата и указателна табела с карта на местността.

Местността е обявена за природна забележителност: Пещери и извори на река Младежка.

Река Младежка – по пътеката

Река Младежка, както и селото е със старо име Тъмна река. Вероятно преди са се случвали доста порои и водите и са текли бурни и мътни, за да къстят малката рекичка с това страшно име. Дължината и е 40 км и се явява ляв приток на река Велека. В по-голямата си част тече през гориста долина.

Река Младежка

Изворът на реката е на около километър от едноименното село. То е и единственото населено място през което тя преминава. Пътят през природната забележителност е лесен, в по- голямата си част почти равен. На много места екопътеката пресича реката чрез дървени мостчета, които перфектно се вписват в околната среда.

Река Младежка
Първото мостче по пътя

В ленивите води на реката, дърветата се оглеждат в красивите си отражения.

Река Младежка

Следва малко изкачване, след това слизане – не е кой знае какаво. Трябва обаче да се внимава с камъните по пътеката, доста излъскани са от стъпките на хората по тях и се хлъзгат.

След това попадаме на една по-широка част, където все едно се събират два потока, които после стават една река. Тук за да продължим трябва да минем по две мостчета, над всеки от ръкавите.

От тук нататък пътеката се движи покрай реката. На места е съвсем тясна.

Изворът на река Младежка

Така, леко покрай реката на няма и 100м стигаме до поредното дървено мостче. Точно след него, на другия бряг, изпод голям камък извира река Младежка.

Изворът на река Младежка – къмъкът под дървото след моста
Изворът на река Младежка
Изворът на река Младежка

Уникално е да се види как от тук надолу има река, а нагоре коритото е сухо – природата наистина е велика в своята изобретателност.

Преминаваме по мостчето. Така можах да застана над самия извор.

Изворът на река Младежка
Над извора на река Младежка

Над него след леко изкачване има малка пещера, в която са поставени няколко икони.

Нашата разходка приключи тук, тръгнахме обратно, защото искахме да посетим най-прекрасния водопад на Странджа- Докузак. Иначе, ако се продължи вероятно се стига до по-голямата пещера, която надявам се ще видя някой друг път.

Разходката покрай река Младежка освен, че ни донесе разхлада в горещия летен ден, ни изпълни с едно усещане за красота, спокойствие и ново начало. Мястото е пленително с надвисналите над реката клони на дърветата, пленително отразяващи се във водите на реката. Стръмните скали и множеството пещери допълват усещането ни за възхищение към красотата на природата .

И мисля, че разбрах защо навремето са я наричали Тъмна река. Тъй като тече през гората и слънцето тук не може да пробие, иначе бистрата вода изглежда почти черна. Е, това е моя интерпретация, всеки може да си създаде собствено мнение.

Текст: К. Найденова; Снимки: К. Найденова, Д. Георгиева

Източници: https://bg.wikipedia.org/wiki/; https://www.strandja.bg/bg/info/39-prirodni-zabelejitelnosti

Може да харесате още...

1 Отговор

  1. Pretty! This was an extremely wonderful post.
    Thank you for providing these details.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights