Кръстова гора: Лековито аязмо „Гълъбичката“

Местността Кръстова гора с манастира Света Троица, двете църкви, 12-те параклиса и аязмо „Гълъбичката“ е християнска светиня и място за поклонение на много православни.

Както разказах в първата публикация за Кръстова гора през 1936 на връх Кръстов в присъствието на цялото село Борово е поставен и осветен метален кръст. Счита се, че на мястото под него е скритото парче от Христовия кръст.

Легенда за лековитото аязмо Гълъбичката

Легендата разказва, че на 1 май 1936г, когато се е провеждал водосвета за поставения на върха метален кръст, на менчето с водата кацнало бяло гълъбче. След това то литнало към западното възвишение на връха. Човекът, който сънувал мястото за поставянето на кръста, казал на хората да последват птицата. Тя щяла да им покаже мястото на старото манастирско аязмо.

Скалата от която блика водата на аязмото

Гълъбът кацнал на една скала. Когато хората разчистили натрупаните камъните и калта в долната и част, и водата бликнала. Сега на скалата има плоча с надпис, показваща хората които са го строили през 1968г. Това са различни свети братства.

Долу под скалата са каптажът и чешмата с лековита вода.

Къде се намира аязмото?

До извора води пътека, вдясно от входа към манастира, точно над паркинга. Има и табела.

Пътеката надолу не е много стръмна, но склонът вдясно е, затова трябва все пак да се внимава.

И така, стигаме до аязмото с чешмата. Хората хвърлят вътре монети за късмет.

Аязмо Гълъбичката

До мястото, с дарения е построен параклис.

Параклисът при аязмо Гълъбичката

До параклиса, точно пред скалата на извора е сложен метален кръст, по-малък но идентичен с този на Цар Борис III от източното възвишение на Кръстова гора.

Лечебната сила на водата

Както винаги съм писала, водата помага и лекува само тези, които искрено се молят и силно вярват в това изцеление.

Легенда разказва за излекуването на княгиня Евдокия, сестрата на царя. Тя била тежко болна. Казали и да пренощува на върха. На следващия ден се измила с водата от аязмото и скоро вече била здрава.

Казва се също, че ако вярата е силна около аязмото ще намериш камък с кръстче. Понякога всичко зависи от силата на въображението.

Дървото на греха

Точно преди аязмото, може да се види дърво, в чието преплетено коренище са навързани множество конци и парцалчета. Това се прави за здраве.

Счита се, че ако обиколиш дървото и минеш под клоните му, всичките ти грехове ще бъдат опростени.

Но истински вярващите смятат, че на такава светиня като Света гора, няма място за такива суеверия и заблуди. Аз съм склонна да се съглася, защото не може толкова лесно да се отървем от бремето на лошите неща, които сме сторили.

На това духовно място идващите поклоници трябва да се просвещават със светлината на светото Православие.

Текст и снимки: К. Найденова

Източници: http://synpress-classic.dveri.bg/23-xxxx/crosswood.htm ; https://delo.bg/travel/letchebnata-sila-i-nepoznatata-tayna-na-krastova-gora/#prettyPhoto; https://www.nbox.bg/vakancia/item/9856-krastova-gora-privlicha-s-krasiva-priroda-i-lekoviti-izvori.html

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights