Кръстова гора – духът на кръста и чешмата Св. Седмочисленици

Кръстова гора е мястото, където мнозина хора смятат, че ще намерят спасение, изцеление или утеха за своите болежки или проблеми. Не случайно наричат местността Родопската Света гора. Всяка година в ноща срещу 14 сeптeмври (Кръстов ден) тук се стичат хиляди поклонници, които вярват че искренните им молитви ще им донесат здраве. Вярва се, че на този ден Господ слиза на земята и изпълнява искренните молби на вярващите.

Кръстова гора

Мастото е магично дори и само заради прекрасните гледки, които се разкриват по пътя до там и от самата местност във всички посоки.

Преданието за кръста

На това място се е издигал манастир, в който се е съхранявала частица от Кръста Господен. Как се е появила там ще попитате?

Кръстът на Кръстова гора

Преди, тази частица е била прикрепена към дървен кръст, съхраняван в Истанбул. Руският цар изпратил пратеници с богати дарове при султана, като им поръчал в замяна да поискат само дървения кръст. Тръгнали си те обратно с кръста, но тогава султанът научил от майка си, че е направил огромна грешка и е дарил това, което всъщност го пазело. Той изпратил потеря, но тя не могла да ги намери. Русите минали по друг път – през Средни Родопи и там в Манастира под Кръстов връх предали дървения кръст на монасите. Така години, той бил крит, пазен и съхраняван. По-късно манастирът бил нападнат, разрушен и опожарен, но монасите успели да скрият парченцето от кръста в манастирското скривалище. Счита се, че тази частица е някъде отдолу под кръста, на хълма с параклисите.

Кръстова гора
Алеята с деветте параклиса

Силно вярващият Йордан Стойчев от с. Ковачевица, се преместил да живее в с. Борово. Той получил поръчение на сън, за мястото на манастира и че там трябва да се сложи висок метален кръст. Това той разказал на царБорис III. Как да изглежда кръста и мястото, където да се изработи пък се явили в съня на подполковник Величков, военен при цар Борис III. Те двамата си поделят разходите за 66 килограмовия кръст, който е поставен на върха на хълма, бетониран и осветен на 01.05.1936г.

Кръстът на Кръстова гора
Металният кръст

На 22.10.1994г кръстът изчезва. На негово място е поставен друг, по-голям, 99-килограмов. Намерен е 7 години по-късно в гората от местен овчар. Според предание на намерения кръст имало бележка „Ние, които го откраднахме, бяхме трима. Двама от нас умряха, не искам и с мен да се случи същото. Връщам кръста, като се надявам Бог да се смили, този позор да не се прехвърли по децата ми”.

Долу, в началото на хълма към кръста е изградена новата църква „Покров на Света Богородица“. В нея е поставен дарения от цар Борис III 66кг кръст.

Точно зад църквата, с дарения е изградена и голяма чешма.

Чешма Свети седмочисленици

Чешмата е посветена на Свети Седмочисленици. Това са седемте светци които ние, православните християни почитаме като създатели и разпространители на двете азбуки – глаголица и кирилица.

Чешма Свети Седмочисленици - Кръстова гора

В средата е поставена иконата на Св. Климент Охридски, от ляво до него е Св. Кирил с кирилицата, а от дясно – Св. Методий, държащ глаголицата. Другите двама светци в ляво са Св. Наум и Св. Сава, а в дясно са Св. Горадзд и Св. Ангеларий.

За радост от седемте чучура на чешмата тече вода, което е много хубаво, защото няма нищо по-тъжно от чешма с пресъхнали чучури. Формата им е като рибки, което веднага ми припомни чешмите покрай Рибната църква в Асеновград.

Прекрасно е това място, наслада за душата и сетивата. От тук се отправям към другото свято място в околностите – аязмо Гълъбичката, за което ще разкажа в следващ пост.

Текст и снимки: К. Найденова

Източници: http://synpress-classic.dveri.bg/23-xxxx/crosswood.htm; https://www.nbox.bg/vakancia/item/9856-krastova-gora-privlicha-s-krasiva-priroda-i-lekoviti-izvori.html

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights