Фонтанът с щъркелите в Копенхаген

     На най-известната улица в Копенхаген – Strøget, която със своите 1,1 км. е  от най-дългите  пешеходни зони в Европа, три щъркела са  разперили своите криле.  Бронзовите  птици са част от известния „Фонтан с щъркелите“, намиращ се на  също така известния площад Amagertorv, заобиколен с едни от най-старите сгради в столицата на Дания.

     История на фонтана

Историята гласи, че през 1888 г. Дружеството за разкрасяване на Копенхаген (хората и такива дружества си имат) обявява конкурс за фонтан в чест на предстоящата сребърна сватба на крал  Фредерик VIII и кралица Луиз – тогава са все още принц и принцеса. Конкурсът е спечелен от скулптора Вилхем Бисен , по рисунка на професора и художник Едвард Петерсен.  Фонтанът е открит през 1894г,  когато е празнувана самата годишнина.
      Когато фонтанът е съвсем нов,  водата от най-горния басейн когато падала върху крилете на щъркелите пръскала минувачите в лицето и те започнали много да недоволстват.  Общината спряла водата, но тогава сухото корито се превърнало в огромно кошче за боклуци и водата била пусната отново. 

   

Дълго време се е водил спор дали птиците не са чапли, но през през 2008 г. представители на датското орнитоложко дружество са заявили, че това не е вярно и че птиците са си щъркели.  А на основната база са закрепени мноого симпатични жабоци.
 

В днешно време  площадът и фонтанът са любимо място за срещи на датчаните, особено когато е малко по-горещо, а и на гълъбите също. 

     Интересни факти

     В края 60-те години там е било любимо място за събиране членовете на протестните движения – хипитата , които свирели на китари, пушели, създавали размирици и били в постоянен конфликт с полицията. Създадена е тяхна песен против полицейската бруталност с името на фонтана „Storkespringvandet“          През 2009 г., като част от изследване за  фалшивите новини, един учител създава Facebook група, наречена „Не, на разрушаването на Storkespringvandet!“. Всъщност изобщо не е имало планове за разрушаването на фонтана, но групата достига повече от 25000 членове за по-малко от 14 дни.

     От 1950г. има традиция току-що квалифицираните акушерки, за да отпразнуват завършването си, да танцуват около фонтана.

     На вечерна светлина, фонтанът с щъркелите добива друга-приказна красота.


Текст и снимки: К. Найденова

Ползвана информация: Wikipedia


Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights