Фонтанът с дракона – част от красивата гледка пред кметството в Копенхаген

     Фонтанът с дракона, по-правилно трябва да се нарича  фонтанът с дракона и бика. Всъщност той символизира победата на бика над чудовището – драконът е затиснат от мощната глава на бика и отчаяно пляска с опашка.  Но така или иначе това е популярното име на оригиналния фонтан пред  внушителната сграда на кметството в гр. Копенхаген.

   История на „Фонтанът с дракона“ 

Интересен факт е, че проектът за фонтана се състезава в същия конкурс за украсяването на датската столица, който е спечелен от Фонтана с щъркелите – една доста по-обикновена композиция, но все пак победител. Тъй като все пак е направил голямо впечатление на Комисията  по разкрасяване на столицата е решено той да бъде изграден на площада пред кметството.

     Когато фонтанът е открит през 1904 год. пресата е изключително критична към него и разговорното му име е „Плювалникът“ . Затова през 1908 год. е изграден външен по-нисък гранитен басейн. Истинския си завършен вид фонтанът получава на 04.06. 1923год., когато  е поставена скулптурата на бика, водещ битка с дракона и  това напълно затваря устата на критиците.

        От тогава той изглежда така, що се отнася за основната му част. Фонтанът е  малко под 7 метра височина, а басейнът му е с диаметър 3,10 м. Освен централния  мотив – борбата на бик с дракон, на ръба на басейна седят три разпръскващи  вода по-малки дракони.  Другите  декорации на  постамента са вдъхновени от древногръцки орнаменти.

 

     Външният басейн е премахнат през 1954 год., защото булевард “Ханс Кристиян Андерсен“ минаващ покрай площада е разширен и фонтанът е преместен с 25м. по-навътре.

Площадът пред кметството в Копетхаген

     Площадът на кметството е уникално място. От тук започва най-дългата пешеходна улица на датската столица – Strøget, на площадчетата на,  която са изградени още няколко фонтана, включително Фонтанът с щъркелите. Тук наблизо е паметникът на известния писател на приказки – Ханс Кристиян Андерсен, къдато е много трудно да се вредиш за снимка.

       Площадът е заобиколен с едни от най известните сгради на Копенхаген, като сградата на националния датски ежедневник  Politiken. Върху нея е разположен уникалния термометър на Копенхаген, показвщ  времето в града, чрез златни статуи на жени – с чадър, времето ще е  дъждовно; с колело – времето ще е хубаво.

     Ако погледнеш от друг ъгъл фонтана, зад него се вижда сградата на Конфедерацията на датските индустрии(DI), на стъклената фасада на която са поставени емблемите на най-известните датски фирми.

Текст: Авторът; ползвана информация от Wikipedia

Снимки: К. Найденова


Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights