Фонтан Caritas – фонтанът със златните ябълки

     Този красив фонтан Caritas е идеалното място да поседнеш на него, за да наблюдаваш големите тълпи от хора преминаващи по най-дългата пешеходна улица на датската столица – Сторгет (Strøget),.

    История на Фонтан Caritas

Фонтанът е най-старият в Копен.хаген – построен е през 1608г. върху стар кладенец. Считан е за един от най-добрите паметници на Възраждането там. Водата се е доставяла от езеро, намиращо се на 6 км. от града и тъй като денивелацията е само 9,0 м налягането е било малко проблемно. Затова в началото, той е бил в по-голямата си част изграден под  нивото на площада.

През 1859 г. водоснабдяването на града вече е факт и напорът в мрежата е достатъчно висок. Така през 1890 г.  фонтанът е повдигнат с 2,5м. и придобива сегашния си вид.

    Името на фонтана  Caritas е от латинската дума за благотворителност, което се символизира от бременната майка с децата и.

    Архитектура на фонтана

Скулптурната група на върха на басейна е от бронз, който е излят на въз основа на направена преди това дърворезба. Жената пръска вода от гърдите си, а малкото момченце „уринира“ със струя вода към долното ниво на фонтана. Вода тече и праз малки драконови главички, наредени по горното корито.

     Върху колоната пък са поставени бронзови делфини, но приличат малко и на летящи риби.

  

      На колоната също е изобразен и монограм  на Кристиян VII.                                                                                                              

 

 

 

 

 

 

Традицията със златните ябълки и фонтан Caritas

Но защо всъщност фонтанът носи името “ Фонтанът със златните ябълки“ .  Това е една традиция, която датира от 1700 г. и е по повод на рожденния ден на кралицата – тогава се изнасят тези ябълки и се поставят във фонтана.

От тогава до сега  ябълките се поставят от 07,00 до 19,00ч на следните празници, но не и при температури  под  нулата.:

– Рождения ден на кралицата на 16 април
– Рождения ден на престолонаследника принц Фредерик – на 26 май
– Ден на Конституцията 05 юни
– Рождения ден на принц Хенрик – 11 юни

The Golden Apple също могат да се видят, когато чужди държавни глави са на посещение в Копенхаген, но само ако фонтанът е на пътя на делегацията.

 

      Но все пак това е най-вече място за хората – за отмора, за срещи, разговори и за почивка. В другия край на дългата пешеходната улица се намира не по-малко емблематичният Фонтан с щъркелите.

 

Текст и снимки: К. Найденова

 


 

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Може да харесате още...

2 Отговори

  1. Bablofil каза:

    Спасибо, отличная статья.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights