Чешмата на Лопушанския манастир

       Пътуващите през Северозападна България, непременно трябва да направят една отбивка за да видят тази Света обител. Лопушанският манастир „Свети Йоан Кръстител” се намира на около един километър от село Георги Дамяново.

Лопушански манастир

  История ня манастира   

На мястото на сегашния  манастир някога е имало друг, построен още през Второто българско царство. Впоследствие е напълно разрушен по време на турското нашествие. Жителите на село Лопуш дарили земите си за изграждането на новия манастир. Заради този жест и до днес манастирът е известен с името Лопушански.

Лопушански манастир

     През 1850-1853 г. Лопушанският манастир е възобновен от чипровските монаси Дионисий, Герасим и Гедеон. Тогава са изградени и днешната съборна църква, жилищният корпус, дворната порта, оградата и дворната чешма. Архимандрит Дионисий, вложил полученото от него наследство изцяло в новото начинание и дори откупил от османската власт правото да построи храм, по-голям от джамия.

     Строител на всички тези сгради и съоръжения, включително и на дворната чешма е майстор Лило, основоположник на една от най-значимите възрожденски строителни школи – Славинската.

Лопушански манастир-чешма

   Старата чешма 

Чешмата на Лопушанския манастир има всички типични черти на големите манастирските чешми от миналото. Като малка къщичка е,  с четири бяло измазани фасади и четири вкопани полукръгли ниши, във всяка от които по чучур. Сега обаче белите и стени са облицовани с каменни плочи.

Лопушански манастир-чешма

     Орнаментите са предимно розетки, разни странни птици или змейове, кръстове и т.н. със сравнително по-елементарен вид, но много интересни като избор и може би криещи скрито послание.

Лопушански манастир-чешма

     Когато се обиколи чешмата се вижда, че задната ниша има по – различен вид, иззидани са две колони пред нея, върху които е стъпила каменна плоча, а арката е изчезнала.

Лопушански манастир-чешма

      В отвора е поставена икона, която благославя водата.

Лопушански манастир-чешма Лопушански манастир-чешма

     Чучурът е много красив – като птичка, но за разлика от времето когато е градена, от три броя, сега е останал само един. Вижда се и годината на изграждането – 1856.

Лопушански манастир-чешма  Лопушански манастир-чешма

     Църквата на манастира е една от най-големите строени в онзи период. Наподобява на храма на Рилския манастир. В нея е изложена откритата, зазидана чудотворна икона на Света Богородица на повече  от 320 г. Мястото на иконата се явява в съня на жена, която никога не е посещавала манастира.

Лопушански манастир

     Лопушанският манастир е национален архитектурно-художествен паметник на културата .

    Новата чешма

Както в повечето манастири и тук чешмата не е само една. Точно срещу централния му вход, през 2012г е вдигната друга, която е осветена от Видинския митрополит.

            Лопушански манастир-чешма   Лопушански манастир-чешма

     Водата е от извор, който тече непрекъснато и е благословена.

Лопушански манастир-чешма

Текст и снимки: К. Найденова

Ползвана информация от сайтовете:

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights