Изворчето, лекувало ослепените самуилови войни в село Добърско е в двора на църквата с космическите икони

Единствената в България църква, която носи името на Св. Св Теодор Тирон и Теодор Стратилат – светците воини се намира в село Добърско, само на 17км от Банско. В нейния двор лековито аязмо събира опашки от хора, които искат да измият очите си с водата му, защото се смята че е целебна. В църквата пък има икони, за които се твърди, че Исус Христос е изобразен в ракета.

Легендата за лечебния извор

Всички знаем от нашата история, че при битката за Ключ през 1014г войските ни, предвождани от цар Самул загубили от Василий II, наречен Българоубиец. Той заповядал всички пленени войници да бъдат ослепени, като на всеки 100, да остава един с едно око за водач.

Най-популярната легенда гласи, че хилядите ослепените български войници тръгват към Рилския манастир, за да търсят изцеление на святото място. Тежка зима ги застига, когато били в района на село Добърско и те остават да зимуват там. Докато живеят там установяват, че водата от аязмото облекчава болката в очите им. И така решават да се заселят в селото.

В изворчето все пак има нещо магическо, то никога не намалява или увеличава дебита си и никога не замръзва. Много хора вярват на легендата за лековитите свойства на водата му и отиват там за да измият очите си. Често има дълги опашки от чакащи. Местните хора казват, че водата наистина облекчава болежки на очите.

Църквата в село Добърско

Църквата „Св. Св Теодор Тирон и Теодор Стратилат“ е изграждана по време на турското владичество – 1614г. Съобразена е с онези времена, само 160 кв.м и е направо миниатюрна. Отчасти е вкопана и има съвсем малки прозорчета. За сметка на външния и вид, вътрешността е това, с което думата „впечатлява“ е меко казано. Вътре е изцяло изографисана (по всички стени, тавани и колоните), 460 са всичките образи в нея.

Църква Св. Св Теодор Тирон и Теодор Стратилат

Има някои неща в изписването на църквата, които са уникални и единствени за България.

  • Исус Христос е изрисуван в зрялата си възраст и косата му е сплетена в плитка(в дясно на иконостаса)
  • Свети Георги и Свети Димитър единствено тук са изобразени в цял ръст и нe са на коне
  • Тук има най-много женски икони – 33 броя
  • Образът на Св. Павел е изрисуван така, че в който и край да застанеш очите му те гледат
  • Тук е единственият кръст, при който във всеки край има по още един малък кръст – на вратичката на иконостаса (обикновено са в трите края)
Иконостасът

В средния кораб на църквата е изобразено житието на Христос от раждането му, до самият му край – Възкресението и Вознесението на небето. Тук са уникалните и необикновени образи на Божия син, в които изглежда, че все едно е в излитащ космически кораб (Преображение) или в кацаща космическа капсула (Възкресение).

Въпреки, че доста наподобяват космическите апарати, това по-скоро е виждането на художника-зограф за божественото сиянието около Христос. Но, всъщност никой не знае каква реално е истината относно тези иконописи.

Чешмите на църквата

При всяка църква и манастир чешмата е задължителна, така и в Св. Св Теодор Тирон и Теодор Стратилат има една. Сигурно е направена при някаква реконструкция или възстановяване защото изглежда съвсем нова.

Чешмата в двора на църквата

Чешмата е изградена като част от оградата. Точно от другата страна-огледално от към улицата има друга чешма. Тя е изградена със средства на местни хора от набор 1964г, както това е популярно на много места.

Чешма, от външната страна на оградата

Може да е малка и невзрачна на външен вид и дори без камбанирия, но в църквата Св. Св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат чудесата нямат край. Друг интересен факт е, че малките прозорчета са винаги отворени и зиме и лете, но темературата в храма не се променя. На това може би се дължи и факта, че иконите са все така живи и ярки, както когато са изрисувани и никога досега не са истински реставрирани, а само почиствани. Не е случайно, че в своя труд „Цивилизацията“ Кенет Кларк оценява храма „Св. Св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат“ в село Добърско с пет звезди, колкото има Хеопсовата пирамида в Египет.

Източници:https://www.bnr.bg/radiobulgaria/post/100512320/zagadkata-na-carkvata-v-dobarsko; екскурзоводът в църквата в село Добърско;

Текст и снимки: К. Найденова; Снимки от вътрешността на църквата: М. Тонева и дадена препратка към сайта на оригинала

Текст и снимки: К. Найденова

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights