Чешмата под старата часовниковата кула в Шумен

    Ако пиеш вода от тази чешма ще останеш завинаги в гр. Шумен или ще се ожениш там – това гласи стара местна легенда  за тази чешма, ако от чучура и обаче течеше вода.

История на чешмата и часовниковата кула

DSC00283  Човек отдалече първо вижда кулата – в долната си част масивна квадратна каменна постройка, а в горната част по-тясна осмоъгълна кула, завършваща с шапковиден метален покрив върху колони. Прилича на камбанария. Но всъщност това е часовник – механизмът  е направен от швейцарец. Чукчетата му под покрива правят 156 удара в денонощие – на всеки половин и цял час.

 

    Чешмата е вградена в северната фасада на кулата. Строена е заедно с кулата в 1741 г. Според сведения от местния музей, самата чешма била дарение от кожарския еснаф в града.

Архитектура на чешмата

Оформена е във вид на правоъгълна плоча, широка 1,30 м и висока 1,50 м. Над нея е надвесен корниз, поддържан от 8 канелирани конзолки, високи 20 см, а на 16 см над корниза се очертава една плитка полукръгла ниша.

    В средата на нишата е вградена правоъгълна плочка с надпис. Отгоре цялата композиция завършва с една голяма розетка.

Fountain under the Clock Tower Fountain under the Clock Tower

    Правоъгълната мраморна плоча на чешмата изпъква само 4 см пред плоскостта на кулата. Тя е моделирана като каменна дантела от геометрични плетеници, растителни форми, медальони, вази с цветя, подноси с плодове и розетки, съчетани с плавно извиващите криви на ниши и пезули, характерни за ориенталската архитектура.

Fountain under the Clock Tower

The inscription in Arabic on tap   На мраморната плоча има надписи. Там е спомената годината на изграждането – 1741 год. и се възхвалява  и работата на майстора: „Майсторът постави в нея /в кулата/един великолепен и безподобен часовник и си остави такова име, че няма подобен нему“

     Разположението на чешмата е такова, че слънчевите лъчи никога не я огряват фронтално. При изгрев и залез те се плъзгат отстрани на кулата и като падат косо върху нея, обливат със светлина само най-изпъкналите й части. Тогава се открояват по-ясно вазите с цветята, медальоните, плодовете и розетките, включени в рамка, която представлява игрива плетеница от геометрични и растителни форми. И ако от чучура течеше вода, тя щеше да искри на светлината.

Old clok tower Shumen  DSC00282

     Часовниковата кула се намира се съвсем близо до хотел Шумен, на 50м от кръстовището на ул. „Оборище“ и ул. „Васил Левски“  – в дясно по ул. „Цар Самуил“.

Fountain under the Clock Tower

Fountain under the Clock Tower

Текст и снимки: К. Найденова 

Ползвана литература: арх. Ива Любенова:  „Чешмите в България от Възраждането“

Снимки: Катрин Найденова

 

 

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights