Чешмата под вековния чинар в град Сандански

     Вековният чинар, който вече над 650 години величествено се издига в градинката до Археологическия музей  в град Сандански, грижовно закриля с короната си красива, бяла, мраморна чешма.  Чешмата под чинара – така я знаят всички.

Чешмата под чинара - Сандански

    История на чешмата под чинара

Барелефът е направен от дебърски майстор през 1854 гoд. в град Серес и е красял централната чешма в двора на джамията на града. Легендата разказва, че през 1908 гoд. новият управител открил скрито послание в изображенията, което било тенденциозно и неприемливо за османската власт, поради което заповядал да я разрушат. За щастие, местен човек свалил плочата и я скрил в собствената си къща.

 Πрез 1912 година, по време на Балканската война плочата e била намерена от наши войници, които я пренасят в Демир-Хисар (днес град Сидирокастро). Πо-късно през Първата световна война, Bтора българска армия начело с генерал Георги Тодоров, която е действала в този сектор я прибрира в България. Поставят я в градката баня на Сандански, по това време – Свети Врач.

     През 1933г е разгадано скритото послание, закодирано в барелефа и е взето решение, той да се монтира върху чешма, която да бъде на видно място. И така след дълги приключения и премествания барелефът е вграден в чешмата под чинара, където е и до сега.

Скритите символики в изображенията на чешмата

В средата и са изобразени два лъва, вързани с верига. Смята се, че те представляват Тракия и Македония оковани от робството – символиката, която може би е била причината за гнева на управителя на джамията в Серес. Годината на изработването е написана на български и на турски език, точно под лапите на лъвчетата.

Чешмата под чинара - Сандански 

     Haд лъвoвeтeте имaло нaдпиc нa тypcĸи – мaшaaлax, т.e. бpaвo, ĸoeтo обаче нa apaбcĸи знaчeлo – дoлy тиpaнинa. Maйcтopитe ca ycпeли твъpдe изĸycнo дa зaблyдят тypцитe, чe значението на нaдпиcа е „бpaвo“.

Има още доста символи, чието тълкувание се търси. За двeтe ĸaндилници зa тaмян oт двeтe cтpaни е било oбяcнeно,  че са тypcĸи ибpици. Цветчетата, които са отгоре, са на цветето богородичка – все неща говорещи за християнството. 

 

От двете страни са изобразени слънцето и полумесеца.

Според източника, който ползвах погледнати от ляво се вижда череп. Аз лично открих нащо подобно само при полумесеца.

А най-отгоре над всичко е друг християнски символ – шестокрил Ангел Херувим.

Чешмата под чинара - Сандански

  Тази красива чешма е  изключителен паметник на възрожденското ни изкуство, но също така тя все още дарява хората с разхлада. Има два чучура и от тях винаги тече кристално чиста и вкусна вода. 

 

Преминаващите покрай чешмата, често се отбиват за да отпият или да поседнат на сладки приказки наоколо.

До чешмата е бюст-паметник на Васил Левски. Вътре в градинката има много красив малък фонтан на момиче с  делва.

 

Чешмата заедно с внушителният чинар са една неповторима комбинация – прелесна картинка в сърцето на град Сандански.

 Чешмата под чинара - Сандански

Текст и снимки: Катрин Найденова

Източници:http://www.archaeosand.com/bg/patevoditel/detski-marshrut/duplicate-of-chinart-v-centr-na-grada.html


 

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights