„Куршун“ чешма в гр. Шумен

     В гр. Шумен на пресечната точка на ул. „Съединение“ и ул. „Стефан Янев“ в малка кокетна градинка е разположена  една от най-големите и хубави чешми, запазени до наши дни в страната. Майсторски пропорционирана и издържана в архитектурно и художествено отношение, тя  действа предимно с обема си. Цялото площадче е подченено изцяло на нея.

Куршун чешма Шумен

    Куршун чушма

  Ако не знае човек предварително, може да си помисли, че е малка странна къщичка, тъй като правоъгълната форма с размери 7,20 на 2,20м  и покрива с керемиди насочват на такава мисъл. Пък и от трите дупчици, в които някога е имало чучури, не тече вода.

Куршун чешма Шумен

     Това е Куршун чешме(kurşun çeşme)  или  „Оловната чешма“ –  наречена така заради покрива от оловни листове, когато е била направена през 1774г. Легендата, която ми разказаха гласи, че султанът казал, че трябва да се спрат вече войните и проливането на кръв и наредил куршумите да се претопят и от оловото да се направят плочите за покрива на чешмата.

Куршун чешма Шумен

      Северната страна на чешмата е главната,  има пиластри и полуколонки, отделящи три полета, завършващи в горния си край с ориенталски арки. Под всяка от тях има по една композиция от три медальона.

    В средното поле е вградена мра морна плоча с надпис, възхваляващ естествено поръчителя на чешмата. На 4-ти  ред :

           „Какъв извор е това – подобен на райския извор, каква чешма е това – подобно на райска чешма. Постройката е прекрасна като рая, а водата по – скъпоценна от животворна вода.“

Куршун чешма гр. Шумен

     Красиви думи и най – хубавото би било, ако от чешмата отново потече вода, но както се пее в една песен  „а дано, ама надали“. Дано поне да се пази този ценен спомен от миналото ни, макар и вече с керемиден покрив.

Куршун чешма гр. Шумен

Куршун чешма гр. Шумен

Текст и снимки: К. Найденова


Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights